Snøskredfare i Troms og Finnmark:

Uvanlig fenomen: Innbyggere evakueres

Det er meldt stor snøskredfare på faregrad 4 i Troms og Finnmark torsdag kveld og fredag. - Skred kan løsne i sjeldne eller helt nye skredbaner, ifølge varslingsleder.

STOR FARE: Det er meldt stor snøskredfare flere steder i Troms og Finnmark. Her fra Fylkesvei 91 ved Brievikeidet torsdag ettermiddag. Foto: Statens vegvesen
STOR FARE: Det er meldt stor snøskredfare flere steder i Troms og Finnmark. Her fra Fylkesvei 91 ved Brievikeidet torsdag ettermiddag. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er sendt ut rødt farevarsel for Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø og Indre Troms.

Innbyggerne i Breivikeidet, Oldervik og Vasstrand i Troms evakueres på grunn av snøskredfare. Det har politimesteren i Troms har besluttet, opplyser Tromsø kommune på sin hjemmeside.

EVAKUERES: Kommunen sørger for å tilby de evakuerte transport bort fra områdene, hotellopphold og kost for første evakueringsdøgn. Foto: Tromsø kommune
EVAKUERES: Kommunen sørger for å tilby de evakuerte transport bort fra områdene, hotellopphold og kost for første evakueringsdøgn. Foto: Tromsø kommune Vis mer

- Grunnet sterkt økende snøskredfare har politiet i dag besluttet å evakuere åtte boligenheter i Oldervik, tre boligenheter på Breivikeidet og to boligenheter på Vasstrandvegen, heter det på kommunens hjemmeside.

Evakueringen gjelder inntil politimesteren opphever den. Basert på værprognoser må en påregne at evakueringen vil gjelde i 48 timer fra meldingen ble gitt til dem som evakueres, opplyser kommunen.

Mye snø og kraftig vind

- Store til svært store skred ventes å løsne naturlig torsdag kveld og fredag i deler av Troms og Finnmark, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

Totalt er det ventet å komme opp mot en meter nysnø torsdag og fredag på de mest utsatte områdene. Dette vil skje i kombinasjon med kraftig vind fra nord.

- Skredene kan nå langt ut i flatere terreng og påvirke infrastruktur og bebyggelse, sier varslingsleder Emma Barfod torsdag ettermiddag.

Nødetatene rykker ut etter at en bybanevogn i Bergen har kjørt inn i en mur på endestoppet, melder Vest politidistrikt på Twitter. Vis mer

Har allerede økt

Flere veier i Troms og Finnmark er allerede stengt og det ventes at flere snøskred vil utløses naturlig, skriver Nordlys.

Snømengden har allerede økt kraftig flere steder, ifølge avisa.

- Vinden i dag er mer nordlig, og fronten står rett på inn mot Vest-Finnmark, vest for dette er det en god blanding avbyger og frontnedbør, men vinden er ganske sterk.

Det melder meteorolog Eirik Samuelsen på sin værblogg torsdag.

- Nordlig sterk kuling til liten storm på det meste, periodevis fullstorm på kysten og i fjellet i natt. Dette systemet blir liggende relativt i ro, og pøse på med nedbør i form av snø detneste døgnet, skriver Samuelsen.

Uvanlig

Ifølge meteorologen kommer snøen på en uvanlig vindretning.

- Skred kan løsne i sjeldne eller helt nye skredbaner, ifølge han.

Meteorologene oppfordrer derfor om å følge med på oppdaterte skredvarsler på Varsom.no, og at folk melder inn observasjoner avnysnømengder, ferske skred og andre faretegn på Varsom-appen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer