Uvanlig kald oktober

Etter måneder med varmere vær enn normalt, snudde det i oktober. Det var kaldere enn normalt i hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk Dagbladet.nos værtjeneste! Det har ikke vært så kaldt i oktober siden 1992, og enkelte sted er det i gjennomsnitt 10 til 15 år mellom hver gang oktober er så kald eller kaldere. Månedstemperaturen i oktober var 2,4 grader under normalen i landssnitt, melder Meteorologisk institutt.

Samtidig kunne i hvert fall de fleste glede seg over mindre nedbør enn normalt. Nedbøren var i snitt 22 prosent under normalen. De uheldigste var de i Agder-fylkene, hvor det var 44 prosent over normal nedbør. Trønderne hadde derimot 38 prosent mindre enn normalen.

Østlandet hadde det 3,1 grader kaldere enn normalen, mens Sørlandet fikk 2 grader lavere snittemperatur enn normalt. Vestlandet havnet på 2,5 grader under normalen, mens Trøndelag slet med 2,9 gradere lavere temperatur enn normalt. Nord-Norge hadde minst avvik fra normalen, med 1,6 grader under normalverdien.

Laveste minimumstemperatur i oktober var på minus 24,8 grader den 31. oktober på Cuovddatmohkki i Finnmark.

Selv om oktober var uvanlig kald gjør de tidligere ni varme månedene at middeltemperaturen for Norge i perioden januar til oktober var 1,7 grader over normalen. Det er like varmt som den tidligere rekorden i 1990.Sjekk Dagbladet.nos værtjeneste! (NTB)