Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Uvanlig lov

Opposisjonen stiller seg bak regjeringens nye coronalov.

STØTTER LOV: Ap-leder Jonas Gahr Støre opplever at partiet hans har blitt hørt i hastearbeidet med den nye coronaloven. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STØTTER LOV: Ap-leder Jonas Gahr Støre opplever at partiet hans har blitt hørt i hastearbeidet med den nye coronaloven. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Dette er en uvanlig lov for en svært uvanlig tid.

Dette er Jonas Gahr Støres kommentar til at Stortinget torsdag vil vedta en lov som gir regjeringen utvidede fullmakter til å håndtere coronakrisa.

- Har blitt hørt

Lovforslaget ble lagt fram i ekstraordinært statsråd i dag klokka 17. Den vil gjøre det enklere å raskt sette i verk tiltak som anses som nødvendige for å håndtere coronakrisa, skriver regjeringen på sine nettsider.

- Det å bekjempe et virus krever muligheter til å handle raskt og mange av våre lover og regler er laget for et samfunn som opererer i en annen modus enn den krisen vi er i. Så har vi vært kritiske på en rekke områder og spilt inn forslag. Vi opplever at det er blitt hørt, sier Støre til Dagbladet.

LOVENDRINGER: Her legger statsminister Erna Solberg fram sin nye corona-lov. Video: NTB Scanpix / Regjeringen Vis mer

Regjeringen ønsket opprinnelig at loven skulle gjelde ut 2021, men det sa Stortinget nei til.

Dermed blir loven i første omgang gjeldende i seks måneder. Solberg sa under onsdagens pressekonferanse at den så kan utvides i ytterligere seks måneder.

- Det har vært avgjørende for Arbeiderpartiet at partene i arbeidslivet blir trukket inn og hørt og får en rolle som de normalt har ved at partene i arbeidslivet sammen finner en løsning. Det er inne i loven. Så ligger det en sikkerhetsmekanisme i at alt regjeringen vil vedta kan en tredjedel stoppe i Stortinget. I dagens Storting vil det si at Ap og SV sammen kan stanse en forskrift, sier Støre.

Forståelse fra LO

Også LO har forståelse for at regjeringen nå må ty til svært uvanlige virkemidler for å håndtere coronakrisa.

- I den ekstraordinære situasjonen vi er i nå, forstår LO at det for en kort periode kan være behov for en midlertidig kriselov. LO har vært involvert i diskusjoner rundt arbeidslivsdelen av denne fullmaktsloven. For LO er det viktig at det fortsatt skal søkes enighet lokalt og også sentralt for å komme til enighet om spørsmål når det gjelder arbeidsliv, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Han peker på at partene i arbeidslivet har en lang tradisjon for å finne gode løsninger, og han føler seg trygg på at de skal kunne finne gode løsninger i fellesskap også nå.

- I de eventuelle tilfeller hvor det ikke er mulig, er regjeringen gitt mulighet til å skjære gjennom, men fortsatt innenfor arbeidsmiljølovens grenser, sier Gabrielsen.

PRESSEKONFERANSE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie hadde et optimistisk budskap under onsdagens pressekonferanse. Video: NTB / Regjeringen Vis mer

Også i SV ser man behovet for en coronalov i den nåværende situasjonen.

- Vi har de siste dagene vært i dialog med og gitt innspill til regjeringen om dette, og skal nå vurdere forslaget, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- For SV vil det være avgjørende at fagbevegelsen kan støtte loven, og at Stortinget sikres svært gode muligheter for kontroll med måten loven brukes på.

- Ikke misbruke fullmakter

«Den nye loven gir myndighetene mulighet til å vedta nødvendige regler der det i dag ikke finnes gode nok grunnlag for å gi slike regler. Det er for eksempel behov for å gjøre endringer for å sikre at folk ikke mister velferdsytelser, at domstolene skal kunne opprettholde sin kritiske samfunnsfunksjon, at ikke frister og saksbehandlingsregler står i veien for de nødvendige tilpasninger til krisen», heter det i pressemeldingen fra regjeringen.

- Det skjer ingen endringer nå, men loven gir oss mulighet til å raskt vedta regler på seinere tidspunkt når det er behov for dem. Vi ber om fullmakter, men de skal ikke misbrukes, men benyttes med klokskap, sa justisminister Monica Mæland under pressekonferansen onsdag ettermiddag.

Etter det Dagbladet erfarer, vil loven bare komme til anvendelse dersom det er akutt fare for liv og helse. Loven er også rammet inn med tanke på Grunnlovens bestemmelser og folkerettslige forpliktelser.

Den nye loven har vært tema for flere samtaler mellom regjeringen og opposisjonen, og derfor vil den få bred tilslutning når de kommer til behandling i Stortinget torsdag.

I den nye loven ligger det altså også en sikkerhetsventil, definert som en tredel av representantene på Stortinget. Denne tredelen vil kunne stanse enkeltvedtak regjeringen fatter på bakgrunn av den nye loven.

Med andre ord må minst to tredeler av Stortingets 169 representanter godkjenne alle vedtak som gjøres med basis i loven.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!