RS-virus i Tyskland:

Uvanlig mange barn innlagt

Flere uker tidligere enn normalt, opplever tyske sykehus en stor økning i barn innlagt med luftveisinfeksjoner.

VENTER ØKNING: På grunn av de strenge smitteverntiltakene store deler av verden har levd under over en lengre periode, mener ekspertene den kommende vintersesongen vil føre til at flere enn normalt blir smittet med luftveisvirus. Flere steder er det allerede en økning - flere uker tidligere enn normalt. Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters / NTB
VENTER ØKNING: På grunn av de strenge smitteverntiltakene store deler av verden har levd under over en lengre periode, mener ekspertene den kommende vintersesongen vil føre til at flere enn normalt blir smittet med luftveisvirus. Flere steder er det allerede en økning - flere uker tidligere enn normalt. Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

En oversikt fra Robert Koch-instuttet (RKI) viser en skarp økning av infeksjoner hos barn i alderen 1 til 4 år, skriver Der Spiegel.

I september pleier normalt 60-70 barn i denne alderen å bli lagt inn på sykehus med alvorlige RS-infeksjoner, men i år er det dobbelt så mange. Allerede er mange barneavdelinger fulle, ifølge avisa.

Ekspertene venter nå en ytterligere økning.

- Dessverre er det et problem for øyeblikket. Vi har litt flere syke barn enn normalt på denne tida, og færre og færre senger på barneavdelingene på grunn av mangelen på ansatte, sier barnelege Jakob Maske, som også leder barnelegeforeningen i Tyskland, til Der Spiegel.

Øker i Norge

Fredag meldte FHI at det også i Norge har vært en økning av tilfeller av RS-virus de siste ukene. Økningen kommer også her til lands tidligere enn normalt.

RS-virus er en forkortelse for respiratorisk syncytial-virus, og er et virus som gir luftveisinfeksjon hos barn og voksne. Utbrudd av RS-virus forekommer vanligvis fra november til mai.

I uke 38 ble det registrert 135 positive prøver. Tre uker tidligere ble det registrert 36 tilfeller, opplyste FHI i en pressemelding.

- Økningen i luftveissymptomer sees spesielt blant barn og voksne opp til 40-års alder, noe som passer godt med at det er barn og foreldrene deres som blir syke, sa FHI-overlege Margrethe Greve-Isdahl.

Flest tilfeller er det påvist hos barn under 5 år.

UVISST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på hvordan han vurderer risiko for spredning av influensa og RS-virus utover vinteren. Video: Dagbladet TV Vis mer

Bekymret for større bølge

De fleste barn utsettes for luftveisinfeksjoner, som for eksempel forkjølelsesvirus, hvert år. Coronapandemien og de strenge smitteverntiltakene førte imidlertid til at svært få ble smittet av luftveisvirus sist høst og vinter. Det betyr at få barn har vært borti virusene, og dermed mangler immunitet.

FHI venter derfor en større bølge av luftveisinfeksjoner hos barn enn normalt de kommende månedene.

Instituttet meldte allerede i sommer at de var bekymret for økt forekomst, etter rapporter om dette fra både Australia, USA, Storbritannia og andre skandinaviske land.

Ifølge FHI er det i løpet av en normal vintersesong mellom 1000 til 2000 innleggelser av barn med RS-virus på norske sykehus. For de aller fleste som smittes, utarter infeksjonen seg som en vanlig forkjølelse. Noen kan imidlertid få mer alvorlig infeksjon i luftveiene, kalt bronkiolitt, og har behov for sykehusinnleggelse. Mest alvorlig kan sykdommen være for de aller minste.

CORONATEST: Det er flere ting du må tenke på når du skal ta en coronatest selv. Vi viser vi deg hvordan det skal gjøres. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Aldri sett

Smitten har allerede spredt seg kraftig i flere uker i Danmark, som allerede i slutten av mai registrerte en uvanlig høy forekomst av RS-viruset.

Fra uke 20 til uke 36 har 3786 fått påvist viruset.

- Jeg har vært barnelege i 20 år og har aldri sett en så voldsom epidemi, sa Marianne Skytte Jakobsen, overlege ved HC Andersen Børne- og Ungehospital, til BT.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer