Orkaner:

Uvanlig sesong: Nå er forskerne i beit

I 2021 har det vært så mange orkaner at forskerne må finne på nye orkannavn. Det er tredje gangen i historien at forskerne må hente fram en sekundær liste med navn.

FØRSTE GANG: NOAA har filmet innsiden av en orkan for første gang i historien. Dette er orkanen Sam som herjer i Atlanterhavet utenfor kysten til Bermuda. Video: NOAA / Saildrone, Inc. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer
Publisert

Det har ikke vært mangel på orkaner i 2021, og året er nå på vei inn i orkan-historiebøkene.

I Atlanterhavet herjer nå orkanen Sam, som er en kategori fire orkan, med en hastighet på 65 meter i sekundet.

Samtidig pågår det tropiske lavtrykket Victor utenfor Kapp Verde, med en hastighet på 26 meter i sekundet, som torsdag ble årets tjuende navngitte storm, ifølge New York Times.

Med det har 20 av de 21 navnene på sotrmlisten blitt brukt opp, og det eneste navnet som mangler nå, er Wanda.

Hvis, eller når, det kommer en ny storm som blir tildelt navnet Wanda, så kommer de etterfølgende stormene og orkanene til å få navn fra en sekundær liste med 21 nye stormnavn.

Det har bare skjedd tre ganger i historien tidligere. Første gangen var i 2005.

Supplerende navneliste

I fjor ble ett rekordår med hele 30 navngitte stormer og orkaner i Atlanterhavet og rundt de karibiske øyene.

Da var det så mange stormnavn at man gikk over til en navneliste med greske bokstaver.

I mars 2021 bestemte Den Meteorologiske Verdensorganisasjonen at man skulle lage en sekundær liste, i tillegg til primærlisten, som skulle bestå av 21 nye navn, ifølge New York Times.

LAVTRYKK: Det tropiske lavtrykket Victor herjer nå utenfor kysten til Kapp Verde. Foto: NOAA
LAVTRYKK: Det tropiske lavtrykket Victor herjer nå utenfor kysten til Kapp Verde. Foto: NOAA Vis mer

To stormer samtidig

Nå herjer både orkanen Sam og stormen Victor ute i Atlanterhavet på samme tid.

Ruten til Sam er nå øst for Bermuda og opp langs den nordlige delen av Atlanterhavet, og både Sam og Victor ligger så langt vekk fra land at det ikke er forventet at de kan påføre skader inn mot land.

Ut fra de atmosfæriske energiene som er målt ser det ut til at orkanen Sam kan bli den kraftigste orkanen i orkansesongen for 2021.

Stormnavn for tropiske uvær

Navnelista til de tropiske stormene og orkanene er organisert alfabetisk og inneholder totalt 21 annethvert gutte- og jentenavn.

Ifølge Meteorologisk institutt unngår man å legge til kongelige navn, navn som forbindes med kjente profiler, navn med bokstavene æ, ø, å eller navn som begynner på q, w, x, z. Denne føringen er anbefalt av Verdens Meteorologiorganisasjon (WMO), skriver instituttet på sine hjemmesider.

Orkaner som enten er dødelig eller lager ekstreme store ødeleggelser tas ut av lista, og erstattes med et nytt navn med den samme bokstaven.

Orkannavn som eksempelvis Katrina er ikke lenger i bruk, ettersom det var en av de kraftigste stormene i USAs historie som førte til store oversvømmelser og flere tusen dødsfall i New Orleans i 2005.

Letter kommunikasjonen

Stormnavnelistene ble tatt i bruk i Norge etter 1994, og har siden vist seg å være et godt hjelpemiddel for myndighetene for å begrense materielle skader og redde liv, ifølge Meteorologisk institutt.

De forklarer at hensikten ved å navngi stormene og orkanene, er for å lette kommunikasjonen mellom myndighetene, allmennheten, media og meteorologene, slik at det ikke skal oppstå noen misforståelser over hvilket uvær det er snakk om.

Ifølge Meteorologisk institutt et navnelistene laget i forkant av at uværet bryter ut, og brukes fortløpende for å identifisere de forskjellige ekstremværhendelsene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer