BOLIG: Adm. dir, Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, legger frem boligprisstatistikken for januar 2017. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BOLIG: Adm. dir, Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge, legger frem boligprisstatistikken for januar 2017. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Uvanlig sterke boligpriser i januar

Det var ventet at boligprisene ville fortsette å stige mer enn normalt for 11. måned på rad i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisstatistikk fra Eiendom Norge, Finn.no og Eiendomsverdi viser at boligprisene steg med 2,8 prosent i januar.

Til sammenligning steg boligprisene i januar 2016 og 2015 med henholdsvis 3,1 og 2,9 prosent.

Justert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,6 prosent og boligprisene har aldri vært høyere i Norge.

Det betyr også at det kan gå mot en vekst i boligprisene i år på 10 prosent, antydet adm. dir. Christian Vammervold Dreyer på dagens pressekonferanse.

Dette er den 11. måneden på rad med sterk, sesongjustert vekst i boligprisene og 12-måneders veksten var dermed på 12,4 prosent.

Årsveksten falt fra 12,8 prosent i desember og Dreyer sa at selv om den sesongjusterte veksten var positiv var dette samtidig en antydning om en litt lavere vekst fremover enn i det året vi har lagt bak oss.

Det ble omsatt 6.169 boliger i januar, opp 9,4 prosent fra samme måned i fjor, og formidlingstiden var på 44 dager, ned fra 47 dager i fjor.

Etter en tørke i Stavanger i fjor var det oppgang i boligprisene i januar og antall omsatte boliger økte med hele 56,4 prosent fra samme måned i fjor.

Sterkest på Lillehammer

Sterkest oppgang var det på Lillehammer og i Asker, med henholdsvis 3,3 og 3,2 prosent.

Boligprisene i Oslo steg med 2,6 prosent i januar og var dermed opp 23,1 prosent det siste året.

I Tromsø steg boligprisene med 2,2 prosent i januar og i Bergen steg boligprisene med 1,7 prosent. I Trondheim var oppgangen på 2,0 prosent i januar og 9,2 prosent de siste 12 måndene.

I Stavanger steg boligprisene med 2,1 prosent i januar, og er det bare ned 2,8 prosent de siste 12 månedene. I Kristiansand var oppgangen på 1,9 prosent i januar og 3,5 prosent det siste året.

Obos-rekord

Tall fra OBOS viste tidligere i uken at gjennomsnittsboligen i Oslo-området kostet 64.977 kroner per kvadratmeter i januar, tilsvarende en oppgang på 2,3 prosent fra desember.

Det er ny rekord i Obos og siden januar 2016 har prisene steget hele 27,1 prosent. Årsveksten avtok likevel litt fra elleville 29,5 prosent i desember.

OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj lot seg imidlertid ikke overraske.

- Den politiske bevisstheten om å prioritere økt boligbygging er økende, og det er positivt. Men vi ser fremdeles at det skjer altfor lite i form av konkrete handlinger i påvente av utredninger og politiske forankringsprosesser. I Oslo forventer vi nå at byrådet følger opp innstillingen fra boligvekstutvalget med konkrete tiltak som setter fart i boligbyggingen, sier han i en kommentar.

På landsbasis kom den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger inn på 55.868 kroner i januar, opp 0,5 prosent fra desember, og opp 20,6 prosent fra samme måned i fjor.

Statistikken var basert på 524 eierskifter i OBOS i januar, mot 457 i desember og 436 i januar 2016.

Garantert prishopp

Tall fra Garanti Eiendomsmegling viste tidligere i uken at gjennomsnittsboligen kostet 37.706 kroner per kvadratmeter i januar, 4,3 prosent mer enn i desember.

Det er ny all-time high for gjennomsnittsboligen i Garanti-systemet.

Prisoppgangen de siste 12 månedene var på 14,7 prosent og 12-månedersveksten gjorde dermed et kraftig byks fra desember, da den var på 9,1 prosent.

- Etter en samlet prisvekst på nesten 10 prosent i fjor fortsetter oppgangen denne måneden. Januar er normalt en måned med prisvekst, men at økningen er såpass sterk i år er litt overraskende. Vekst i store byer som Bergen og Drammen er en del av forklaringen. Alt ligger til rette for en sterk prisvekst også i 2017, sier Garanti-sjef Stein Drogseth.