FIFA-bråket under VM i Qatar:

- Uvanlig sterkt signal

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) hyller fotballpresident Lise Klaveness og tror at hun helt sikkert kunne ha gjort en god jobb som FIFA-president.

HYLLER KLAVENESS: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen omtaler fotballpresident Lise Klaveness som en utrolig dyktig og modig leder. Foto: Shad Madian / Dagbladet
HYLLER KLAVENESS: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen omtaler fotballpresident Lise Klaveness som en utrolig dyktig og modig leder. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert

Onsdag erklærte president Lise Klaveness i Norges Fotballforbund (NFF) overfor NRK at de har mistet tilliten til FIFA-president Gianni Infantino. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) forteller til Dagbladet at hun støtter NFF.

- Dette er selvsagt et uvanlig sterkt signal fra norsk fotball. Men jeg skjønner det veldig godt. Sett utenfra har FIFA, også under Infantinos presidentskap, gang på gang tatt mange valg som er feil for fotballen, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

De første dagene av fotball-VM i Qatar har vært preget av konflikt, særlig fordi at FIFA har motsatt seg enkelte deltakerlands ønske om å bære regnbuefargede kapteinsbind.

Som følge av dette uttalte Det danske fotballforbundet (DBU) onsdag at de ikke støtter Infantino som FIFA-president. Samtidig beskyldte de FIFA for å ta i bruk uredelige metoder. Seinere erklærte Klaveness overfor NRK at hun støtter alt DBU sier og la til at FIFA «har gått fram på en konflikteskalerende måte».

NEKTET: Danske Christoffer Pederstrup slipper ikke inn på en kamp under VM i Qatar fordi han bærer «OneLove»-båndet på armen. Vis mer

- Utrolig dyktig og modig

Foreløpig er Infantino den eneste kandidaten når det på ny skal velges en president under FIFA-kongressen i Rwanda 16. mars. Fungerende leder Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne har overfor NTB bedt Klaveness om å gå for jobben.

Trettebergstuen tror også at Klaveness kunne ha gjort en god jobb som FIFA-president.

- Lise Klaveness er en utrolig dyktig og modig leder, som helt sikkert også hadde kunne gjort en god jobb som FIFA-president, men dette bestemmer fotballen selv og vi politikere skal være svært forsiktige med å blande oss inn idrettens egne valgprosesser, sier kultur- og likestillingsministeren.

QATAR: Frankrikes spiss Olivier Giroud valgte å feire en av sine to feiringer på en spesiell måte. SKJERMDUMP: NRK Vis mer

Maner til endringer i FIFA

Hermstad er fornøyd med at Klaveness sa seg enig med danskene onsdag.

- Det må skje endringer i FIFA. Neste steg er å mobilisere rundt en kandidat som kan gjenreise tilliten til FIFA, og det mener vi at Klaveness er en god kandidat til å gjøre, sier Hermstad til Dagbladet og fortsetter:

- VM i Qatar representerer en farlig utvikling. Autoritære regimer blir ikke noe bedre av å få muligheten til å smykke seg med slike idrettsarrangementer, i stedet brukes det kynisk til å skaffe mer makt og medfører økt undertrykkelse.

- Hva tenker du om de første dagene av dette verdensmesterskapet?

- Vi visste at Qatar-VM kom til å bli en flau forestilling hvor politikken overskygger fotballen. Denne saken viser bare at FIFA ikke vet hvordan man skal spre de gode verdiene som bør ligge til grunn for et slikt idrettsarrangement.

QATAR: Flere walisiske fans blir ikke sluppet inn på stadion på grunn av bøttehattene sine. VIDEO: Newyddion S4C Vis mer

Hyller Klaveness

Leder for familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Grunde Almeland (V), tror at Klaveness ville ha vært en god president.

- Jeg er imponert over den rollen Klaveness har tatt internasjonalt, og mener hun ville vært en veldig god president i FIFA, sier Almeland til Dagbladet og fortsetter:

- Men dette må fotballen selv finne ut av. Det er ikke politikernes rolle å diktere hvilke kandidater som bør fremmes i idrettsdemokratiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer