VIL GJERNE INN: Rotter og mus kan være nær ustoppelige på sin vei inn i hytter og hus. En rotte.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet
VIL GJERNE INN: Rotter og mus kan være nær ustoppelige på sin vei inn i hytter og hus. En rotte. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / DagbladetVis mer

Rotter og mus:

Uvanlig varm september skaper trøbbel: - Nå kommer rottene

I takt med at kulda setter inn, trekker mus og rotter inn i bolighus og hytter. Gnagerne kan i verste fall skape så store skader at deler av hus må renoveres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Pass deg for rottene. Nå kommer de». Slik starter pressemeldinga fra Tryg Forsikring.

- Det har vært en uvanlig varm september i store deler av landet. Nå kommer høstkulda og mange vil oppleve at rotter og mus inntar huset for å varme seg - og for å gnage i stykker hjemmet ditt, skriver kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i samme melding.

Og ifølge seniorforsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyrkontroll tar han slett ikke feil.

- Av erfaring vet man at mus og rotter trekker inn i hus og hytter på høsten, sier Soleng til Dagbladet.

KAN BLI STOR: Brunrotte (Rattus norvegicus) er en stor rotteart, med en kroppslengde på litt over 20 cm. Halen er litt under 20 cm.
KAN BLI STOR: Brunrotte (Rattus norvegicus) er en stor rotteart, med en kroppslengde på litt over 20 cm. Halen er litt under 20 cm. Vis mer

- Kan de gnage i stykker huset ditt?

- Ja, i teorien kan de det. Både rotter og mus kan gnage på absolutt alt, og rotter vil gjøre større skade ettersom de er større enn mus. I tillegg avhenger omfanget av skadene av hvor mange de er, sier seniorforskeren.

Gjennom betong

Torbjørn Brandeggen i Tryg forteller at de årlig får inn saker der rotter har gjort så stor skade at deler av hus må renoveres.

- Det varierer hvor mye rotter og mus ødelegger for årlig i Norge, men vi antar at det er skader for tosifret millionbeløp for hele forsikringsbransjen, sier han.

Seniorforsker Soleng forteller at det nær sagt ikke finnes noe som kan stoppe en gnagende rotte.

- De gnager på alt fra treverk og møbler til klær. De kommer seg til og med gjennom betong. Og de kan skape brannfare om de gnager på strømledninger, og lekkasjer om de gnager på vannledninger, sier Soleng.

Det er ikke lenger lov for vanlige personer å bruke rottegift, men de kan få kjøpt ferdigfylte åtestasjoner for å bekjempe mus.

Forebyggende

Derfor må man tenke alternativt om man vil bli kvitt rottene, påpeker både Soleng og Brandeggen.

- Skal man holde rottene ute, må man bruke solide metallplater, sier seniorforsker Soleng.

Andre tips er å tette alle små hull i hus og hytter med metallnetting eller stålull. Det finnes egne muse- og rottebørster som kan plasseres mellom grunnmur og bordkledning.

- Det har også forebyggende effekt om man rydder utenfor hus og hytter, og sørger for at det ikke ligger mat eller søppel der, som tiltrekker seg gnagerne, sier han.

For å ta knekken på ei rotte som allerede har kommet seg innendørs, er rådet det gode gamle: Å la dem gå i fella, ifølge Soleng.

- Alternativt kan man ta kontakt med et skadedyrfirma, sier han.

- Tror du den næringen får mer å gjøre nå utover høsten?

- Ja, jeg regner med det, ettersom gnagerne trekker inn.

FANT ROTTE I DO: Plutselig dukket denne lille krabaten opp på baderommet. Video: Privat Vis mer Vis mer

Dekker ikke alt

Brandeggen i Tryg påpeker at ikke alle skader utført av smågnagerne dekkes av forsikringsselskapene, og sier det derfor kan være lurt å sjekke forsikringen på disse punktene.

- Forsikringen dekker ikke alle skader rotter gjør på huset. En ekstradekning dekker skader forvoldt av dyr og derved også de skader som f.eks. rotter kan gjøre i en bygning. Som skade regnes fysisk forringing av bygg ved gnaging på bygningsdeler, og/eller lukt av ekskrementer og forråtnelse. Tilstedeværelse av rotter er i seg selv ingen skade, sier han.