Uvanlig varmt: Ett sted kan få 20 grader til helga

Mot helga blir det flere varmegrader over hele landet.

VARMT VÆR: Eli Kari Gjengedal forteller at det blir svært behagelige temperaturer mot helga. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VARMT VÆR: Eli Kari Gjengedal forteller at det blir svært behagelige temperaturer mot helga. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Eli Kari Gjengedal i Storm Weather Center opplyser til Dagbladet at værforholdene slik de er nå kan føre til svært høye temperaturer. Spesielt er det ett sted i landet som kan få veldig behagelige temperaturer mot helga.

- På fredag kommer milde luftmasser som skaper gunstige forhold for høye temperaturer. Nord på Vestlandet vil det komme til å bli mellom 15-20 grader. Det er Sunnmøre som kan få det varmest, sier Gjengedal til Dagbladet.

Hun opplyser at også fjellet i Sør- Norge kan få opp mot 5 varmegrader.

- Det er kjipt for de som har vinterferie fordi snøen smelter som smør på steikepanna. Det er uvanlig, men det har skjedd før. Norgesrekord for februar er 18,9 grader på Sunndalsøra i 1990. Kanskje vi slår den på fredag? sier Gjengedal.

UTEPILS TIL BLODPRIS: Så snart sola titter frem, er det flere steder som åpner for uteservering av mat og drikke. Den norske ølen er kjent for å være dyr i internasjonal sammenheng, men hvor mye er vi egentlig villige til å betale for en kald øl når det frister som mest? Video: Ørjan Ryland Vis mer

Mye mildvær

Det blir nok ingen rekorder andre steder, men de fleste steder ventes det mildvær.

- På Østlandet kan det bli oppunder 10 grader i helga. Søndag blir muligens den varmeste dagen, sier Hanne Beate Skattør, statsmeteorolog ved meteorologisk institutt til Dagbladet.

Temperaturene går ellers opp og ned denne uka.

- I dag er det mildt flere steder. Flere steder i lavlandet er det plussgrader som vil øke utover dagen. De varmeste stedene kan få 7-8 grader i dag. I morgen blir det kjøligere, sier Skattør.

Ifølge Skattør er det spesielt mildt for årstiden.

- Det er absolutt varmt for februar. Sørlandet kan tilogmed få over 10 grader i helga, sier Skattør.

Ifølge meteorologen slår disse temperaturene likevel ikke noen rekorder.

I 2012 hadde eksempelvis Vest Agder temperaturer opp mot 15,8 grader i februar måned.

Ifølge Isak Slettebø, meteorolog ved Storm Weather Center, blir det stort sett mellom 0-5 grader i Østlandet de nærmeste dagene.

VERDENS NYE KLIMASTJERNE: Svenske Greta Thunberg ble akkurat kåret til en av verdens mest innflytelsesrike tenåringer. Onsdag snakket hun til verdenslederne på FNs klimatoppmøte. Video: AP / NTB Scanpix. Klipp: Madeleine Hatlo. Vis mer

- Mot helga blir det rundt 8 grader i Oslo. Sørlandet får enda høyere temperatur. Søndag blir det 10 grader i Kristiansand. Bergen får 11 grader på lørdag, sier han til Dagbladet.

Ifølge Slettebø blir Nord-Norge værtaperne denne uka.

- Her blir det nedbør med snø og regn. Temperaturene blir lavere. I Nordland er det nå 3-4 minusgrader. Til helgen blir det mildere med 3-4 plussgrader. I Troms vil også temperaturene stige til 7 plussgrader i helga.

«Påskevær»

Mildt «påskevær» er blitt den nye normalen i vinterferien. Flere steder er det allerede bart og i skisporene er det klisterføre.

Du har muligens lagt merke til at luften er mildere. Kanskje har du allerede byttet ut den tjukkeste boblejakken, men en tynnere variant.

Vinterferien er i full gang i deler av landet, men vinterfølelsen er stadig mer fraværende. De milde luftmassene vil føre til snøsmelting, som vil merkes i skitrekkene i den sørlige delen av landet.

- Dette ligner mer på været vi ser i påskeferien, hvor snøen har begynt å smelte og det er bart flere steder, fastslår vakthavende meteorolog Aslaug Skålevik Valved til NTB.

Snøgrensen er nå på 800–1000 meter, som står i kontrast til snøen som har lagt seg over lavlandet den siste tiden.

Uvanlig varmt

- Februar har vært uvanlig varm, bekrefter klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt til NTB.

- Samtidig har vintrene på Østlandet vært uvanlig milde hvert år de siste fem årene. Det gjør at vinterferien overtar som utfartsperiode, fordi det er bedre snøforhold da. Når påsken først kommer er det varmt og lite snø.

For ti år siden var det til sammenligning minus fire grader og opptil 67 cm snø mot slutten av vinterferieuken i Oslo

- Det er naturlig å se de milde vinterne i sammenheng med global oppvarming. Generelt regner vi med milde vintre fremover. Bare nå og da vil vi få vintre av god, gammeldags kaliber, sier Mamen.

Varmerekorder

Han legger til at det ble satt nye varmerekorder for februar i Hordaland og Oppland fredag i forrige uke. Da ble det målt 14,3 grader i Etne og 13,3 grader på Bjorli. Samme dag ble det målt hele 17,6 varmegrader på Linge i Møre og Romsdal, men det var ikke rekord.

Flere steder på Østlandet har mange allerede funnet fram klisteret til langrennsskiene.

- Det er ikke helt uventet, men det er kanskje litt tidlig, sier løypesjef Hege Blichfeldt Sheriff i Skiforeningen.

- Milde dager og kalde netter gjør at vi får grov snø og et hardt og isete føre. Vanligvis går folk over til klister i slutten av februar eller i starten av mars. Først da er det oftest varmere enn null grader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer