Uvanlige værforhold stanset trafikken på Gardermoen

Spesielle værforhold gjorde at flytrafikken ble stengt på Gardermoen i kveld. Regn og isdannelse la en effektiv stopper for trafikken på Norges hovedflyplass. - Slikt hendte aldri på Fornebu, sier viseadministrerende direktør på Gardermoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Underkjølt regn forårsaket isdannelse i flyenes motorer som ikke kunne avhjelpes med avisingsprosedyrer, opplyser viseadministrerende direktør i Oslo Lufthavn Gardermoen. I denne situasjonen tok ikke flyselskapene sjansen på å la flytrafikken gå.

- Dette er helt ekstremt, jeg har ikke opplevd maken i mine nesten 40 år i SAS, sier vakthavende stasjonssjef i SAS på Gardermoen, Harald Borch.

Måtte returnere

SAS bestemte seg ved 22-tiden for å stanse alle flygningene etter at en test med ett Braathens-fly viste at det dannet seg seg is inne i flymotorene selv om alle avisingsprosedyrer ble fulgt. Om lag 50 avganger og ankomster i SAS ble rammet av vedtaket om trafikkstans.

Ett SAS-fly og ett fly fra Lufthansa måtte returnere til flyplassen på grunn av is i motorene etter å ha tatt av.

- Og vi fikk motorskader på seks fly under landing eller taxing ut på flyplassen. Braathens rapporterer om det samme antallet fly med motorskader på grunn av ising, Borch ved 22.30-tiden i kveld.

Fly i avisingskø

Isproblemene begynte ved 17-tiden i ettermiddag. Flyene måtte etter hvert stille seg i kø med en times ventetid for å bli aviset på forskriftsmessig måte. Mens flyene stod i avisingskø med motorene på lavt turtall, dannet det seg is i motorene, og ved 22-tiden måtte flyselskapene strekke våpen for værgudene.

Flere ankommende fly måtte dirigeres til andre flyplasser - ett SAS-fly fra London ble for eksempel omdirigert til Gøteborg.

- Det ble problemer med å ta vare på alle passasjerene som ikke kom seg med flyene sine. Vi er ikke bemannet med tanke på å takle slike situasjoner, og jeg regner med kritikk fra passasjerhold. Men noe slikt hendte jo aldri på Fornebu, sier Borch.

(NTB)