Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uvenn med alle

Kjell Magne Bondevik har klart kunststykket å bli uvenn med alle. Ingen er fornøyd med budsjettforslaget hans. Ikke opposisjonspartiene på Stortinget. Ikke arbeidsgivere og kapitaleiere. Ikke arbeidstakere og skattebetalere. Går det som de fleste tror, får sentrumskameratene også pensjonistene på nakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bondevik har verken fridd til Ap eller Høyre/Frp i sitt budsjettforslag, men har servert en kafeteriameny med surt og søtt for alle tenkelige samarbeidspartnere.

Truer moderasjonen

Gjennomgangstonen er at hvis landet skal ha et statsbudsjett, må alle være innstilt på å svelge. Også sentrumregjeringen selv.

Men på budsjettets første dag kom alle med sure oppstøt.

Ap's finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg mener skatte- og avgiftsøkningene vil føre til lønns- og prispress som vil true moderasjonen i lønnsoppgjøret til våren.

- Dette er en undergraving av solidaritetsalternativet, sier Solberg.
- Jeg er veldig skuffet. Det er helt umulig for oss å akseptere dette opplegget. Regjeringen omfavner Ap. Det er noe bra for småbedriftene, men det skjer på bekostning av vanlige folk i form av skatte- og avgiftsøkninger, sier Frp's finanspolitiske talskvinne Siv Jensen.

Høyres nestleder Børge Brende avviser kontant forslagene om to milliarder i skatte- og avgiftsøkninger.

- Økt bruttoskatt

- Forslaget betyr at alle lønnstakere får økt bruttoskatt. Samtidig har Bondevik svelget Ap's forslag om å øke likningsverdien av boliger med 10 prosent. Hvor har Venstre vært? spør Brende og får svar av partifellen Per-Kristian Foss:

- Lars Sponheim må ha vært på ferie under innspurten i dette arbeidet. Han er en sympatisk, men makelig anlagt person. Han lovet at han skulle vinne omkampene om skatteskjerpelser for næringslivet som Ap varslet i sitt budjsett. Men han har allerede nå tapt halvparten av omkampene, internt i egen regjering, sier Foss.

Skuffet

Trykksverten på budsjettforslaget var knapt tørr før organisasjonene i arbeidslivet foret sine telefakser med illsinte fyrop.

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) varsler å øke lønnskravene med 2 prosent. LO-leder Yngve Hågensen sier at skatte- og avgiftsøkningen påvirker utformingen av kravene foran lønnsoppgjøret. Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) sier det samme og er spesielt misfornøyd med toppskattøkningen. NHO raser over økte utgifter til sykelønn og økt formuesskatt og mener Bondevik-regjeringens troverdighet er svekket.

Hele Norges coronakart