Uventet drama

Joe Biden tar sakte, men sikkert innpå Donald Trump i Pennsylvania og Georgia. Samtidig kom det nettopp inn nye stemmer til Trump i Arizona, hvor Biden leder.

Publisert
Sist oppdatert

President Trumps ledelse i delstaten Georgia, hvor det står 16 valgmenn på spill, har gått drastisk ned, melder CNN.

- Ledelsen var på hundretusenvis stemmer, nå er det på 39 000, sa CNNs Wolf Blitzer i 3-tiden i natt.

Tidlig torsdag morgen er Trumps ledelse bare på 28 963 stemmer, ifølge Decision Desk HQ.

Drastisk fall

Georgia har blitt et uventet spørsmålstegn for presidenten, nå som Biden har blitt en sterk utfordrer i en stat demokratene ikke har vunnet i et presidentvalg siden 1992, skriver New York Times.

Det er snart ventet oppdaterte tall fra Georgia.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 01.12.2020 06:46Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Trump har en ledelse i Georgia på 49,62 prosent og 2 429 783 stemmer, mens Biden har 49,15 prosent og 2 406 774 stemmer.

Onsdag kveld skrev Trump at han erklærer valgseier i Pennsylvania, Georgia og North Carolina. Dette på tross av at stemmene fortsatt ikke er talt opp i de aktuelle delstatene. Donald Trumps valgkampanje har levert et søksmål og ber om at opptellingen i Georgia settes på vent.

Nå sier en rådgiver for Biden-kampanjen at «de føler seg bra» om Georgia, samt Arizona og Pennsylvania, skriver CNN.

CNN melder også at avstanden mellom president Trump og presidentkandidat Biden har blitt drastisk mindre i Pennsylvania i løpet av onsdagen.

Ifølge kanalen hadde Donald Trump en ledelse på rundt 600 000 stemmer i delstaten, men i 02.30-tiden lå det altså på rundt 200 000.

Utover natta fortsatte Trumps forsprang å minke. Ifølge Decision Desk HQ har Trump fått 3 212 786 stemmer (50,74 prosent), mens Biden har 3 046 640 stemmer (48,11 prosent).

Nå er det altså 166 000 stemmer som skiller de to i staten, som har hele 20 valgmenn å dele ut.

SPENNENDE: Det har vært et nervepirrende valg, og stemmene er fortsatt ikke talt opp mange steder. Trump leder blant annet i delstaten Pennsylvania, men Biden begynner å ta innpå. Foto: AFP / NTB
SPENNENDE: Det har vært et nervepirrende valg, og stemmene er fortsatt ikke talt opp mange steder. Trump leder blant annet i delstaten Pennsylvania, men Biden begynner å ta innpå. Foto: AFP / NTB Vis mer

Har troa på Arizona

Samtidig tar Trump innpå Biden i Arizona. I 03.20-tiden kom det inn stemmer fra fylket Maricopa, og disse reduserte Bidens ledelse i staten, ifølge The Guardian.

Delstaten har ikke stemt blått i et presidentvalg siden 1996. Nå er det rundt 79 000 stemmer mellom de to kandidatene i Arizona.

Flere medier, som nyhetsbyrået AP, har allerede erklært seier for Biden i delstaten, mens andre mener fortsatt at det er for tidlig å si. Men det ser ut til at Biden kan gå seirende ut i staten, og han vil da ha samlet opp 264 valgmenn. Dermed trenger han bare én stat til for å vinne presidentvalget, da han vil nå opp til det magiske tallet: 270 valgmenn.

Trumps republikanske partifelle, tidligere guvernør i New Jersey og Trump-rådgiver, Chris Christie, sier til ABCs «This Week» at han ikke tror presidenten har gitt opp valget.

- Jeg har kjent ham i 20 år. Jeg tror han vil kjempe til slutten, sier han og fortsetter:

- Jeg tror ikke han vil kaste opp hendene og si «ok, det er over». Med mindre noen av resultatene blir overveldende.

En anonym Trump-rådgiver sier til CNN at Trump-kampanjen tror de vil klore seg tilbake i Arizona og vil klare å vinne statens elleve valgmenn med en liten margin.

Det er også nokså tett mellom kandidatene i Nevada og Nord-Carolina, hvor henholdsvis seks og 15 valgmenn står på spill. For øyeblikket leder Biden i førstnevnte stat, med 49,33 prosent av stemmene, men Trump ligger bare 7647 stemmer bak. Det er ikke ventet nye resultater fra delstaten før torsdag formiddag lokal tid, ifølge New York Times.

I Nord-Carolina er det Trump som leder med 50,09 prosent av stemmene. Her ligger Biden 76 701 stemmer bak presidenten.

Trumps advokat, Rudy Guiliani, langet ut mot valget i delstaten Pennsylvania. Han anklaget Demokratene for fusk og tok til orde for at det eventuelle valgresultatet er ugyldig. Vis mer

Ut mot Trump

Pennsylvania er en av statene det knyttes stor spenning til nå. President Trump har erklært seier i delstaten, selv om stemmene ikke er ferdig telt opp. I 00.30-tiden natt til torsdag norsk tid ga guvernør Tom Wolf en oppdatering på valget. Han takket alle som har jobbet hardt for å telle stemmene.

- Verdens øyne er rettet mot Pennsylvania, sa han.

- Dette valget er en påminnelse om at det viktigste vi alle gjør er å beskytte vårt demokrati, sa han og viste til at dette innebærer å ha en nøyaktig opptelling av stemmer.

- Dette gjør Pennsylvania akkurat nå. Det er ikke overraskende at dette valget tar lengre tid enn vi er vant til. Det er faktisk et godt tegn, delvis fordi så mange flere har stemt. Det betyr at stemmer i Pennsylvania bli telt.

Guvernøren understreket at stemmegivning er sentralt for demokratiet, og at de må ha rettferdige valg uten ekstern innflytelse.

- Vi må ha tillit til at folket velger sine ledere og at ikke ledere velger folket som stemmer på dem.

UT MOT TRUMP: - La meg være tydelig. I Pennsylvania vil hver stemme telle. Jeg skal kjempe som et helvete for å beskytte stemmene til enhver borger i Pennsylvania, sa guvenør Tom Wolf i en pressekonferanse natt til torsdag. Video: AP Vis mer

Wolf sa at de i dag har sett forsøk på å undergrave valget og blokkere stemmer rundt om i landet. Videre viste han til at Donald Trumps valgkampstab har varslet søksmål for å midlertidig stanse tellingen av stemmer i den avgjørende vippestaten Pennsylvania.

- Det er rett og slett galt. Det går imot de grunnleggende prinsippene i vårt demokrati. Det tar vekk retten til enhver amerikaner til å stemme og velge våre ledere.

Han sa at de som jobber med valget må få gjøre jobben sin uten frykt, trusler og angrep.

- Disse forsøkene på å avlede den demokratiske prosessen er rett og slett skammelig. Vi kommer til å kjempe mot ethvert forsøk på å umyndiggjøre velgere.

- La meg være tydelig. I Pennsylvania vil hver stemme telle. Jeg vil kjempe som helvete for å beskytte stemmene til enhver borger i Pennsylvania.

Tallene i artikkelen er hentet fra Decision Desk HQ og er oppdatert senest klokka 07.30 torsdag morgen. Dagbladet følger saken.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer