Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russiske forskere

Uventet flytur kostet skjorta

SMS-kostnadene til himmels da steppeørn seilte inn i Iran.

STEPPEØRN: Russiske forskere fikk en dyr lærepenge da de SMS-sporet steppeørn fra Sør-Russland og Kasakhstan. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock editorial
STEPPEØRN: Russiske forskere fikk en dyr lærepenge da de SMS-sporet steppeørn fra Sør-Russland og Kasakhstan. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock editorial Vis mer

Russiske forskere som sporet migrerende steppeørn fikk en dyr lærepenge da noen av fuglene fløy til Iran og Pakistan, skriver BBC.

Forskerne jobbet som frivillige ved Wild Animal Rehabilitation Center i Novosibirsk.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 20.05.2015 ØRNEVENN: Ole Martin Dahle i Flatanger tar deg med ut i skjærgården ved Namdalskysten for å møte havørn på nært hold. Video: HANS ARNE VEDLOG / DAGBLADET Vis mer

Steppeørnene de SMS-sporet tok til vingene fra Sør-Russland og Kasakhstan.

Uventet reise

En av de mektige fuglene, steppeørnen Min, blakket forskerne fullstendig med sin uventede reise.

Da Min helt uventet seilte inn i Iran, utløste det så høye datakostnader at hele sporingsbudsjettet for alle fuglene som inngikk i forskningsprosjektet var brukt opp på et blunk.

Min oppholdt seg nemlig lenge i Kasakhstan i sommer, utenfor mobilnettets rekkevidde.

Der akkumulerte fuglen store mengder SMS, før den fant det for godt å fly rett til Iran.

Fra Iran sendte Min det enorme etterslepet av meldinger. Forskerne sto blakke tilbake, og så ingen annen mulighet enn å ty til sosiale medier.

Spleiselag

De inviterte rett og slett folk til å bli med på et spleiselag.

Dette spleiselaget var godt i gang, da den russiske mobiloperatøren Megafon bestemte seg for å slette forskernes gjeld og gi de blakke forskerne langt bedre betingelser for deres SMS-sporing.

Dermed kunne forskerne fortsette sitt prosjekt med de uregjerlige steppeørnene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media