Uventet gest: - Overrasket

Joe Biden bønnfaller befolkningen om å la seg vaksinere med tredje dose. Samtidig benyttet han anledningen til å komme med sjelden ros av sin forgjenger.

OVERRASKER: Joe Biden kom med en sjelden takk til hans forgjenger under en tale om vaksinering tirsdag 21. desember. Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

USAs president Joe Biden kom tirsdag med noe så sjeldent som lovord om sin forgjenger, ekspresident Donald Trump.

Under en tv-sendt tale, der han oppfordret befolkningen til å la seg vaksinere med en tredje dose, hyllet han Trump-administrasjonens innsats i arbeidet med å utvikle vaksiner mot covid-19.

- La meg være tydelig. Takket være den forrige administrasjonen og våre forskningsmiljøer ble USA et av de første landene som fikk tilgang til vaksiner, sier Biden i talen, og fortsetter:

- Takket være min administrasjon og hardt arbeid fra befolkningen, fikk vi rullet dem ut i et verdensledende tempo.

- En av de få tingene vi er enige om

Knappe tre uker etter at det første omikron-tilfellet ble påvist i landet, er den nå den dominerende virusvarianten i USA. Smitten sprer seg raskt.

Presidenten har ingen planer om å innføre nedstenging, men vil håndtere smittebølgen med vaksiner og omfattende testing, i tillegg til økte ressurser til sykehusene.

Tall fra smittevernetaten CDC viser at 72,6 prosent av befolkningen over 18 år er fullvaksinert. Blant befolkningen over 50 år, har 44,9 prosent fått tre vaksinedoser.

For å oppfordre flere til å ta imot sin boosterdose, viste Joe Biden til at både han og forgjengeren har fått tre stikk i armen.

- Det kan være en av de få tingene vi er enige om. Personer som er vaksinert med tre doser er godt beskyttet. Bli en av dem. Bli en av oss, sier Biden.

Amerikanske medier har flere ganger omtalt meningsmålinger som viser at republikanske menn er blant USAs største vaksineskeptikere. Trump har flere ganger oppfordret folk til å ta vaksinen, men uttalte i et intervju med Wall Street Journal i september at han trolig ikke kom til å ta tredje dose.

- Jeg er ikke mot det, men det er sannsynligvis ikke noe for meg, sa Trump, og viste til at han mente han hadde god helse.

Avsløringen om at han hadde snudd, og fått tredje dose, kom under et show på turné med den omstridte TV-verten Bill O'Reilly for noen dager siden.

Trump: - Dette vil hjelpe

I et intervju med Fox News sier ekspresidenten at han ble «overrasket» og «takknemlig» da han hørte Bidens tale.

- Jeg synes at han gjorde noe veldig bra. Du vet, det har vært en prosess å hele dette landet, og dette vil virkelig hjelpe, sier Trump.

Trump-administrasjonen etablerte i 2020 programmet «Operation Warp Speed» som gjennom samarbeid mellom staten og næringslivet skulle bidra til å raskest mulig utvikle, produsere og distribuere vaksiner mot covid-19.

Moderna, Johnson & Johnson og AstraZeneca var blant selskapene som mottok penger gjennom prosjektet.

En grundig gjennomgang av vaksineutviklingsprosessen, foretatt av Washington Post, konkluderer med at «den lynraske utviklingen av to ledende coronavaksiner skjedde både på grunn av og på tross av Trump».

- Vi gjorde en enorm jobb da vi fant opp disse utrolige vaksinene og medisinene, og vi burde aldri forakte dem. Vi burde være veldig glade for det, fordi vi har reddet millioner på millioner av liv verden over, sier Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer