MANGE AV OSS:  Det var folksomt på medaljeseremoniene under ski-VM. I framtiden blir det enda flere av oss. 
Foto: Erik Johansen / Scanpix
MANGE AV OSS: Det var folksomt på medaljeseremoniene under ski-VM. I framtiden blir det enda flere av oss. Foto: Erik Johansen / ScanpixVis mer

- Uventet høy befolkningsvekst i Norge

Prognosene fra Statistisk sentralbyrå har vært altfor lave, hevder Prognosesenteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt flyttet 73.850 personer fra utlandet til Norge i fjor. Nettoinnvandringen endte på 42.346 personer, 41 prosent høyere enn Statistisk sentralbyrås prognoser, skriver Finansavisen.

Dette betyr at prognosene som har vært brukt til å planlegge behovet for boliger, veier, kollektivtransport og kommuneøkonomi er altfor lave, sier flere eksperter Finansavisen har snakket med.

For få boliger - Det bygges altfor få boliger i Norge. I år vil det bygges om lag 20.000 boliger, behovet er 40.000, sier Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret.

- Folk vil bo trangere og prisene vil stige, det er fremtidens boligmarked, sier Senneset.

Han opplyser at de pleier å justere opp SSBs tall når de gjør sine beregninger.

- Vi har merket oss at SSBs tall pleier å ligge for lavt, sier han.

I fjor spådde SSB at det i 2030 ville bo 5,8 millioner mennesker i Norge. Høyalternativet var 6,1 millioner. Ett år senere ligger tallet allerede 8,5 prosent høyere enn forutsetningene i SSBs høyeste prognose.

Mer til veier I 2008 ble Oslo-pakke 3 vedtatt, en storsatsning på vei- og kollektivnettet i Oslo og Akershus. Pakken har en investeringsramme på 59 milliarder kroner. Altfor lite, mener Frp i Oslo.

- Hvis Oslo og Akershus skal få et forsvarlig vei- og kollektivnett behøver vi minst 100 milliarder kroner i ekstra investeringer, sier Jøran Kallmyr, byråd for miljø- og samferdsel i Oslo, til Finansavisen.

Vel en av tre innvandrerne, 34,5 prosent, som kom til Norge i fjor, kom fra Asia eller Afrika. Resten kom fra Øst-Europa eller andre vestlige land. Polakker er den største innflyttergruppen (9.500), og svenskene ligger på andreplass med 3.000 personer. Om lag én av fem bosetter seg i Oslo.

(NTB)