HUNDREVIS NEKTET Å STEMME: Hundrevis av velgere over hele Storbritannia har blitt nektet å stemme da det dannet seg lange køer foran stemmefristen klokka 23 norsk tid. Her er et arkivbilde fra tidligere på torsdag. Foto: AFP PHOTO/Andrew Yates/Scanpix
HUNDREVIS NEKTET Å STEMME: Hundrevis av velgere over hele Storbritannia har blitt nektet å stemme da det dannet seg lange køer foran stemmefristen klokka 23 norsk tid. Her er et arkivbilde fra tidligere på torsdag. Foto: AFP PHOTO/Andrew Yates/ScanpixVis mer

Uventet stort valgoppmøte - hundrevis ble nektet å stemme

- I verste fall er dette en forferdelig skandale, sier norsk Storbritannia-ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Hundrevis av velgere over hele Storbritannia har blitt nektet å stemme da det dannet seg lange køer foran stemmefristen klokka 23 norsk tid.

Valgoppmøtet har vært uventet stort, melder BBC.

- Skandale- Det spekuleres nå om rettssaker og om de må gå på nye runder med tilleggsvalg og annulere resultatene som har kommet. Loven sier at hvis du har en stemmeseddel i hånda, har du lov til å stemme, sier Storbritannia-ekspert og førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder til Dagbladet.

- Jeg har aldri hørt om dette før, men det er altså mange som ikke har fått muligheten til å stemme flere steder i landet, sier Mustad.

Han poengterer at det absolutt er et luksusproblem, men mener det er amatørmessig å ikke klare å takle presset.

- I verste fall er dette en forferdelig skandale. Hvis det er tilfelle at det er folk som har retten på sin side og som har fått en stemmeseddel og stått i kø inne i stemmelokalet, for så å bli avvist, er det klart at det er litt krise.

- Kan bli nødt til å vurdere lovenHan mener saken kan blåses opp av media til å bli en større sak enn det egentlig er.

- Men det er utvilsomt vanvittig overraskende. Loven sier at døra skal stenges klokka 22 lokal tid (23 norsk tid), men det kan hende man nå må vurdere den strenge loven, sier Mustad til Dagbladet.

Nick Clegg-kretsValgkretsen det først ble kjent at folk ble nektet å stemme, var i Sheffield Hallam, der Liberaldemokrat-lederen Nick Clegg hører til. TV-bilder viste at velgere som ønsket å stemme på ham møtte opp utenfor huset hans, for å fortelle ham at de ikke fikk lov til å stemme på partiet hans.

Clegg ba selv om unnskyldning overfor de frammøtte. Også den ansvarlige for valgkretsen, John Mothersole gikk ut og beklaget.

- SKANDALE:  Det spekuleres nå om rettssaker og om de må gå på nye runder med tilleggsvalg og annullere resultatene som har kommet, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad om at hundrevis av velgere over hele Storbritannia har blitt nektet å stemme. 
Foto: Trine Andersen / Scanpix
- SKANDALE: Det spekuleres nå om rettssaker og om de må gå på nye runder med tilleggsvalg og annullere resultatene som har kommet, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad om at hundrevis av velgere over hele Storbritannia har blitt nektet å stemme. Foto: Trine Andersen / Scanpix Vis mer

- Vi gjorde feil og jeg vil gjerne be om unnskyldning. Vi ble møtt av en vanskelig situasjon med såpass mange mennesker, i tillegg til veldig mange studenter som ville stemme, som ikke hadde stemmeseddel. Dette gjorde at prosessen tok lengre tid, sier Mothersole til BBC

Sperrer veieneMatthew Winter var blant velgerne som ikke fikk avgi sin stemme.

- Jeg er frustrert. Jeg mener det er galt at de ikke har nok folk. Det var bare tre personer som mottok stemmene og ga ut stemmesedler, sier han.

TV-bilder på Sky News viser krangling mellom folk som ikke fikk stemme og tjenestefolk ved stemmelokalene i Islington South, etter at flere titalls ble nektet å stemme da dørene stengte klokka 23.

Ifølge BBC er det enkelte som har valgt å protestere ved å sperre veiene rundt valglokalene for å forhindre at stemmene skal fraktes til opptelling.

Enkelte observatører sier at Labour kan bli verst rammet, siden konservative velgere har en tendens til å stemme tidlig, mens Labour-velgere kommer senere.

• Til høyre ser du Twitter-meldingene til Jan Erik Mustad.