Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump:

Uventet trekk: - Fatal feil

President Donald Trump sier at han har bedt helsemyndighetene om å roe ned testingen. Dette fordi testing gjør at man oppdager flere Covid-19-tilfeller.

USA: Under nattens valgkampmøte i Oklahoma tok presidenten til orde og forklarte at grunnen til at USA har så høye smittetall er fordi de tester fler enn de gjør i andre land. Video: AP Vis mer

Natt til søndag sa president Donald Trump under et valgkampmøte i Tulsa, Oklahoma, at han har bedt amerikanske helsemyndigheter om å senke testfrekvensen. Dette fordi testing gjør tallene så høye.

- Testing er et tveegget sverd og dette er nedsiden: Når man tester på dette nivået, så vil man oppdage flere personer, og oppdage flere tilfeller. Derfor sa jeg til folkene mine: «Vær så snill og ro ned testingen». De bare tester og tester.

TESTUTSPILL: President Trump sier at han har bedt helsemyndighetene om å roe ned testingen. Foto: Pete Marovich / AFP / NTB Scanpix
TESTUTSPILL: President Trump sier at han har bedt helsemyndighetene om å roe ned testingen. Foto: Pete Marovich / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Testing ses på som et av de viktigste verktøyene for å hindre smittespredning. Per nå er det registrert omkring 120 000 coronadødsfall i USA, og omkring 44 millioner personer har blitt registrert arbeidsledige siden midten av mars.

Etter valgkampmøtet har en talsperson for presidenten uttalt at utspillet bare var en spøk.

ÅPNER: Dagbladet-reporter Ingunn Dorholt opplyser om at de ikke sjekket temperaturen på innreisende i Alicante, nå som de endelig har åpnet landet sitt for Norge. Foto: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Opprørende

Lørdag registrerte åtte delstater et rekordhøyt antall nye tilfeller, noe som tyder på at epidemien på langt nær er slått ned. Trumps motkandidat i presidentvalget, Joe Biden, er ikke særlig imponert over presidentens uttalelse.

- I et opprørende øyeblikk, som vil bli husket lenge etter kveldens fiasko av et valgmøte, innrømmet president Trump at han setter politikk foran befolkningens helse og økonomisk velvære, uttaler Biden til ABC News og fortsetter:

- Dette på tross av at vi har registrert det høyeste antallet nye Covid-19-tilfeller på nær to måneder, og 20 millioner arbeidere fortsatt står uten jobb.

Antallet nye tilfeller var over 30 000 både fredag og lørdag, som er et smittenivå landet ikke har sett på sju uker.

- Vi har fortsatt ikke fått på plass en nasjonal teststrategi, og Trumps plan er å stikke hodet i sanden. Dette er en fatal feil, uttaler politiker for Demokratene, Elizabeth Warren.

Kontraster

Kontrastene fra Trumps forslag til Norges strategi er slående. Folkehelseinstituttet har tidligere uttalt til Dagbladet at målet er å øke testkapasiteten betraktelig dersom smittespredningen øker.

Ved et nytt utbrudd ønsker FHI å ha kapasitet til å teste fem prosent av befolkningen per uke. Nå som smittetrykket er lavt, har de som mål å ha kapasitet til å teste 1,5 prosent av befolkningen per uke.

Tidligere har avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, forklart viktigheten av testing overfor Dagbladet.

- Testing har vært og er framover et av de viktigste tiltakene vi har for å avdekke og stoppe smitte. Det er viktig å ha tilstrekkelig kapasitet til å dekke behovet. Dersom man ikke har kapasitet til å teste de som bør testes så vil muligheten til å avdekke smitte og stoppe smittekjeder svekkes.

RASISTISK: Donald Trump har tidligere påstått at Kina er årsaken til coronaviruset, og kalte covid-19 for "Kung flu" i gårsdagens arrangement. Video: AP Vis mer

Frykten

Den største frykten ved epidemien er at man får et høyt antall smitteførende personer i samfunnet, som ikke vet at de er smittebærere. Derfor vil Norge teste alle som har symptomer på Covid-19 og isolere personer som tester positivt.

På denne måten kan man også sette i gang smittesporingen, som har til hensikt å oppdage personer som er blitt utsatt for smitte på et tidlig tidspunkt.

Per 20. juni hadde USA utført totalt 26,8 millioner tester, som tilsvarer omkring åtte prosent av befolkningen. Til sammenlikning har Norge utført 303 000 tester, som tilsvarer omkring sju prosent av befolkningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!