Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SONING

- Uverdig for den innsatte, farlig for samfunnet

Arbeiderpartiet er skremt av regjeringens fengselspolitikk og vil ha full gjennomgang av kriminalomsorgen.

FOTLENKE: Maria Aasen-Svensrud mener justisminister Tor Mikkel Wara tar feil når han hevder at åpne soningsplasser kan erstattes med elektronisk fotlenke. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
FOTLENKE: Maria Aasen-Svensrud mener justisminister Tor Mikkel Wara tar feil når han hevder at åpne soningsplasser kan erstattes med elektronisk fotlenke. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil si det stå sterkt som at regjeringen forsøker å bygge ned norsk kriminalomsorg, slik vi kjenner den i dag. Norge er verdenskjent for vår vellykkede rehabilitering av straffedømte, sier Maria Aasen-Svensrud (Ap), medlem i justiskomiteen på Stortinget.

- Nå er jeg redd for at vi bare står igjen med oppbevaring av innsatte og straff som svir, slik Frp er kjent for. Det er skremmende og tragisk at regjeringen, uten en demokratisk prosess, endrer strukturen, sier Ap-representanten.

Naboen din

Hun har selv lang erfaring med innsatte, som lærer ved Bastøy, og liker ikke utviklingen i kriminalomsorgen.

- Det er uverdig for enkeltmennesket, som riktignok har begått en straffbar handling og skal sone sin dom, men havner i et fengselssystem der sjansen for rehabilitering er mye mindre enn tidligere, sier Maria Aasen-Svensrud.

- Dessuten er det farlig for samfunnet. Hvem vil du skal være din nabo? En innsatt som er rehabilitert, som er i stand til å jobbe og bidra, eller en farlig kriminell som kommer rett ut fra lukket soning med stor sjanse for å begå ny kriminalitet?

Reddet av KrF

- En rekke av de unike fengslene med åpen soning blir forsøkt nedlagt, sier Maria Aasen-Svensrud.

- Det ferskeste eksempelet er Bergen fengsel Osterøy, der Stortinget gjorde et aktivt vedtak mot regjeringen på å avvente til utredning om fengselsstrukturen er ferdig. Likevel forsøkte regjeringen å legge ned Osterøy-fengselet i revidert nasjonalbudsjett, uten å lytte til Stortingets vedtak. Heldigvis lyktes KrF å redde Osterøy i revidertforhandlingene med regjeringspartiene.

- Arendal fengsel Kleivgrend i Fyresdal er i samme utsatte posisjon, til tross for at det åpne soningstilbudet i likhet med Osterøy har gode resultater når det gjelder rehabilitering av straffedømte. Mange innsatte kommer til de åpne fengslene på slutten av lange dommer, sier Maria Aasen-Svensrud.

Mener Wara tar feil

Justispolitikeren viser til at Arbeiderpartiet vil ha straff som virker, som forebygger ny kriminalitet.

- Da trenger vi ulike soningsformer, også åpen soning. Elektronisk kontroll med fotlenke brukes nå mye mer enn tidligere. Justisminister Tor Mikkel Wara tar imidlertid feil når han hevder at åpne soningsplasser kan erstattes med fotlenke.

- En rekke innsatte kommer fra åpen soning til fotlenke, for å prøve seg ute i samfunnet. Andre med milde dommer for fyllekjøring og liknende får sone med fotlenke fra dag én, påpeker Maria Aasen-Svensrud.

En helhetlig plan

Arbeiderpartiet vil ha en ny offentlig utredning om hva som trengs i norsk kriminalomsorg.

- Der de fengselsansatte, og alle andre som har skoene på, får uttale seg. Vi har behov for en konkret og helhetlig plan som vurderer soningskapasitet i form av åpne og lukkede plasser, friomsorgen og elektronisk kontroll, sier Maria Aasen-Svensrud.

Wara: - Fengsel uten fanger

Justisminister Tor Mikkel Wara avviser kritikken fra Arbeiderpartiet.

UTEN FANGER: Justisminister Tor Mikkel Wara besvarer kritikken fra Arbeiderpartiet med at det ikke er behov å drive fengsler uten fanger. Her fra et besøk på Stovner politistasjon.     
 Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
UTEN FANGER: Justisminister Tor Mikkel Wara besvarer kritikken fra Arbeiderpartiet med at det ikke er behov å drive fengsler uten fanger. Her fra et besøk på Stovner politistasjon. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Grunnen til at regjeringen ønsker å legge ned flere fengselsplasser, er enkel: Soningskøene er avviklet, og det er derfor heller ikke noe poeng å drive fengsler vi ikke har behov for. I stedet for å bruke penger på å drive fengsler uten fanger, må det være bedre å bruke disse pengene på å styrke kvaliteten på tilbudet som gis i kriminalomsorgen, sier Tor Mikkel Wara.

- Derfor har denne regjeringen også satset på å bygge nye, moderne fengsel som kan drives mer effektivt, til fordel både for innsatte og ansatte, sier han.

300 høysikkerhetsfanger

Wara opplyser at det største enkeltprosjektet er nye Agder fengsel med til sammen 300 plasser på høy sikkerhet.

- Det er plasser på høy sikkerhet det er mest behov for. Kostnadsrammen for prosjektet utgjør til sammen 2260 millioner kroner. Moderne fengsler gir bedre forhold både for innsatte og ansatte, og ikke minst en større mulighet for et godt innhold i soningen. Det styrker rehabiliteringen, sier justisministeren.

- Jeg registrer at Arbeiderpartiet igjen etterlyser en NOU, knappe fire år siden forrige stortingsmelding. Det er å skyve beslutninger framfor seg, snarere enn faktisk å komme med konkrete tiltak for hvordan bedre kriminalomsorgen, sier Tor Mikkel Wara.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media