- Uverdig mot Mats (4) og Ingrid (3)

STJØRDAL (Dagbladet): Fire år gamle Mats og tre år gamle Ingrid har i flere år bodd på sykehjem i Stjørdal, til tross for at unge funksjonshemmede ifølge loven skal ha rett på egen bolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi opplever situasjonen som uverdig og uetisk, sier foreldrene til Dagbladet.

Vi møtte dem ved Halsen sykehjem i Stjørdal i går kveld

- I tre år har vi fått lovnader om et bedre tilbud, uten at det har skjedd noe. Vi håper fortsatt, men vet ikke helt om vi kan tro på det, sier Anne Sigrid Eidem og Tule Nervik.

De er foreldre til fireårige Mats, som har bodd på sykehjemmet i Stjørdal siden november 1998. Han er såkalt multihandikappet, og trenger hjelp til alt.

Ikke rett

- Mats har det bra. Det er flinke og hyggelige folk som jobber med ham på sykehjemmet, og han får god hjelp, men det er ikke rett å plassere småbarn på aldershjem, sier foreldrene.

- Det er ingen tvil om at vi kunne hatt det bedre sammen med sønnen vår om han hadde bodd i sin egen private bolig.

Lille Ingrid på tre år har bodd på sykehjemmet siden januar 1999. Den første tida bodde de to barna på samme rom, men siden begynnelsen av i fjor har de hatt hvert sitt rom.

- Vi synes ikke at dette er rette plassen for Ingrid, selv om personalet gjør en god jobb. Situasjonen er ikke grei, sier foreldrene Randi Rømo og Jan Morten Stokhaug.

De mener at det ikke burde være nødvendig å plassere småbarn på sykehjem i 2001, og viser til at flere andre kommuner har langt bedre tilbud for unge funksjonshemmede.

- Jeg håper at vi nå kan få fortgang i saken, sier Rømo, som selv jobber på aldershjem.

- Når jeg besøker min datter, føler jeg at jeg går fra en eldreinstitusjon til en annen.

Tar saken

Sosialminister Guri Ingebrigtsen har overfor NRK lovet å se nærmere på denne saken. Hun vil møte representanter for Stjørdal kommune og de to småbarnas familier.

Rådmann i Stjørdal, Kjell Fosse, sier til NTB at sykehjemmet er det beste medisinske tilbudet i dagens situasjon, men at kommunen har som mål å bygge et bosenter med spesialinnredede leiligheter for barna. Planene er klare, men det er ennå ikke finansieringen. Byggingen kan tidligst komme i gang våren 2002.