Senterpartiet ber Erna sette bom for Frp-forslag

- Uverdig og uryddig

Krisemøter i regjeringen om bompenger er spill for galleriet, mener opposisjonen. Senterpartiets Marit Arnstad retter pekefingeren mot statsministeren.

REGJERINGSKRISE? Siv Jensen får en klem av statsminister Erna Solberg under sin 50-årsfeiring i forrige uke. Jensen har nå kalt inn Frp til et ektraordinært landsstyremøtet og flere har tatt til orde for at partiet bør gå ut av regjering. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
REGJERINGSKRISE? Siv Jensen får en klem av statsminister Erna Solberg under sin 50-årsfeiring i forrige uke. Jensen har nå kalt inn Frp til et ektraordinært landsstyremøtet og flere har tatt til orde for at partiet bør gå ut av regjering. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

- Hvis Erna Solberg tillater Frp å fremme landsmøtevedtaket sitt som et løst forslag i salen, vil det være det ultimate uttrykk for spill og taktikkeri. Det vil være helt uforståelig og fullstendig uholdbart av statsministeren å åpne opp for noe slikt, sier Arnstad til Dagbladet.

UVERDIG: Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener statsministeren må sette foten ned for et løst bomforslag fra Frp i stortingssalen. Foto: Nina Hansen
UVERDIG: Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener statsministeren må sette foten ned for et løst bomforslag fra Frp i stortingssalen. Foto: Nina Hansen Vis mer

Senterpartiets parlamentariske leder viser til forslaget som Carl I. Hagen fikk flertall for under Frp-landsmøtet i vår, om å bruke 100 milliarder kroner av oljefondet til å slette bompengegjeld.

- Det er useriøst om Frp skulle fremme et løst forslag i salen, etter at innstillingen til revidert nasjonalbudsjett er avgitt, om hvordan vi skal bruke 100 milliarder kroner av felleskapets midler, sier Arnstad.

Bom-retrett

Fylkesleder Tone Ims Larssen i Oslo Frp mener at partiet må innse at slaget er tapt om å få med de andre regjeringspartiene på å bruke 100 ekstra oljemilliarder for å rive alle bomstasjoner. Tilbake står en markering i stortingssalen, slik blant andre tidligere Frp-formann Carl I. Hagen har tatt til orde for.

- Det er tydelig at å bruke ekstra oljepenger ikke er et tema for de andre i regjeringen. Da må vi forsøke å finne innsparinger på andre måter, uten å pålegge brudd på Granavolden-erklæringen som for eksempel å gjøre noe med elbil-fordelene nå. Da gjenstår det å reversere prosjekter, vente med å sette i gang eller redusere kostnader, sier Ims Larssen.

Hagens masterplan

Forslaget som den mangeårige Frp-formannen Carl I. Hagen fikk vedtatt på landsmøtet i mai, må likevel fremmes av partiets stortingsgruppe, framholder Ims Larssen.

- Da vil vi i hvert fall få vist det fram. Flere partier snakker nå om at bompengene er blitt en for stor belastning. Ved å fremme forslaget, får vi synliggjort hva de andre mener, mener fylkeslederen i Oslo.

- Det vil nok ende opp som en markering, vedgår hun.

- Altså ren symbolpolitikk?

- Ikke for oss. Vårt forslag er ikke tatt ut av løse lufta. På linje med når det er store kriser i verden, eller når Gardermobanens gjeld ble slettet ved en ekstraordinær bevilling, er også dette en ekstraordinær situasjon der vi faktisk har et forslag til en løsning.

- BOMPENGEDRONNING: Fremskrittspartiet er hardt presset i bompengespørsmålet. Samferdselsminister Jon Georg Dale møtte pressen etter onsdagens spørretime i Stortinget. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Fylkesmøte tirsdag

Fylkesstyret i Oslo Frp skal møtes til et ekstraordinært styremøte tirsdag ettermiddag. Der vil også spørsmålet om å gå ut av regjering hvis Frp ikke får bomgjennomslag bli diskutert. Ims Larssen mener Frp er best tjent med å fortsette i regjering.

- Politikk handler om å finne løsninger. I første omgang håper jeg vi klarer å finne løsninger med den sittende regjeringen, sier Ims Larsen, som legger til at dette er hennes personlige mening.

- Jeg registrerer at andre har tatt til orde for en annen tilnærming enn meg. Jeg hører også at det er delte meninger i Oslo Frp. Hva jeg skal mene på vegne av fylkeslaget, kan jeg ikke si noe om før etter vårt ekstraordinære fylkesstyremøte tirsdag, sier Ims Larsen.

- Uverdig spill

Arnstad mener det vil være svært uryddig av regjeringspartiene å åpne for at Frps stortingsgruppe kan fremme det løse forslaget og sier at Erna Solberg i så fall tillater «et uverdig spill rundt politiske realiteter».

- Det holder ikke at hun da i etterkant vil kunne si: Jeg ville ikke ha gjort det på den måten. Hun må holde orden i eget hus og i sitt eget parlamentariske grunnlag, sier Arnstad og fortsetter:

- Dersom Frp gjør dette, vil det være det ultimate uttrykket for det jeg kaller den solbergske parlamentarisme. Det er helt nytt i norsk sammenheng at enkeltpartier i en regjeringskonstellasjon får fremme forslag som bryter så fullstendig med regjeringens uttrykte politikk.

DEMONSTRASJONER: Lørdag startet innkrevingen fra de 83 nye bommene i hovedstaden. Vis mer

-Bløffer

Partileder Siv Jensen har innkalt til ekstraordinært landsstyremøte onsdag, og der vil spørsmålet blir reist om Frp skal ut av regjering eller fortsette å sette rekord i innkreving av bompenger for hver dag som går.

Ap-leder Jonas Gahr Støre er tydelig på hva han tror: Frp blir i regjering. Men først skal det lages et lurveleven.

- Dette er Fremskrittspartiet i kjent stil. De skaper støy med sikte på å presse regjeringspartnerne til å finne løsninger som Frp må ha. Så truer de med å gå ut av regjering, det tror jeg ikke noe på, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

- Jeg vil kalle det en bløff. Ledende Frp-ere sier at de nå må få tatt opp spørsmålet om å betale ned all gjeld med oljefondet, men Siv Jensen la den ballen død i Stortinget i forrige uke og sa at det ikke var aktuelt, fortsetter han.

- Rareste i historien

Regjeringspartnerne Kristelig Folkeparti og Venstre har allerede avvist en omkamp om bompenger og bilavgifter og viser til at regjeringsplattformen fra Granavolden ligger fast. SV, Sp og Ap mener Frp-stemmene som tar til orde for en mulig regjeringskrise, bedriver et spill for galleriet.

- Dette vil være den rareste regjeringskrisen i norsk historie. Frp har prioritert høyt en hemningsløs motorveiutbygging, og hele tiden vært fullt klar over at dette ville føre til bompengerekord. Etter seks år med gjennomslag for denne politikken truer de nå med å lage regjeringskrise i protest mot seg selv, sier SV-leder Audun Lysbakken.