- Uverdig på alle måter

Norsk Presseforbund mener Se og Hør og TV 2 utnytter Sven O. Høiby. Hva synes du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Se og Hør og TV 2 bør begge ta en ny runde med seg selv om hva slags forhold til skal ha til kronprinsesse Mette Marits far, Sven O. Høiby, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

Kokkvold sier det er prisverdig av TV 2 å sette søkelys på arbeidsmetodene til Se og Hør og andre medier.

TV 2 gjorde det i et innslag onsdag da kanalen blant annet hevdet at Se og Hør bruker Høiby som lokkedue i jakten på eksklusive bilder av kronprinsparet. Men Kokkvold legger til at også TV 2 har et ansvar. Kanalen har sendt intervju med Høiby som han skal ha forsøkt å stoppe fordi han ifølge egne uttalelser var lettere animert eller indisponert da opptaket ble gjort.

- TV 2 inviterer altså mannen på øl og lutefisk og intervjuer ham i neste øyeblikk. Det er ikke uproblematisk, sier Kokkvold, som viser til pressens interne, etiske regler. Etter disse plikter pressen å beskytte et menneske mot seg selv.

Ifølge TV 2 rørte Høiby ikke alkohol under intervjuet. Han skal selv ha ønsket å spise lutefisk med fjernsynskanalen. I tillegg til lutefisken spanderte TV 2 ett glass pils, ett glass akevitt og en pakke sigaretter på kronprinsessens far.

Uverdig

Kokkvold understreker at Høiby på mange måter er en ressursperson.

- Men han er også en person som fra tid til annen må beskyttes mot seg selv. Høyby skal ha ytringsfrihet, men mediene må ha ansvar for det de formidler av hans uttalelser. Mediene bør spørre seg om stoffet de vil publisere har noen offentlig relevans og om omstendighetene rundt intervjusituasjonen har vært slik at det er forsvarlig å publisere stoffet, sier Kokkvold.

Han sier den aktuelle saken er uverdig på alle måter:

 • Uverdig av Høiby som tror han er en slags journalist, men som brukes som døråpner inn til kronprinsessen og ting som kanskje hører det private rom til.
 • Og uverdig overfor Høiby, fordi han er uføretrygdet og blakk og derfor i en situasjon hvor det er lett å utnytte ham.

  Ingen tvil


  Kokkvold sier det ikke hersker noen tvil om at Høiby på en eller annen måte er på lønningslista til Se og Hør.

  - Hvis det også er slik at han får litt mer når han gir en god sak, så blir det lett å utnytte mannen som er uføretrygdet og blakk, sier Kokkvold

  Han mener det som nå er kommet fram, bør føre til at både Se og Hør og TV 2 tar en ny omgang med seg selv og hva slags forhold bladet kan ha til Høiby.

  - Det er ikke informasjonsansvar, men det motsatte når TV 2 inviterer Høiby på øl og lutefisk og så intervjuer ham i neste øyeblikk for å publisere intervjuet, poengterer Kokkvold.

  Han håper saken vil reise en debatt om medienes ansvar og at resultatet av debatten blir at mediene vil vise et større selvstendig ansvar.

  - Se og Hør har redaktører som er medlemmer i Norsk Redaktørforening og journalister som er medlemmer av Norsk Journalistlag. De plikter derfor å kjenne pressens etiske regler og følge dem i arbeidet sitt, sier Per Edgar Kokkvold.

  (NTB)

UTNYTTES? Kokkvold mener TV 2 og Se og Hør utnytter Sven O. Høiby, for å komme nærmere kronprinsparet og lille Marius.
I LONDON: Mette-Marit, Marius og Haakon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer