Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uverdig sommel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere barneminister Laila Dåvøy er opprørt og skuffet over at ofrene for barne- og skolehjemsskandalen må vente altfor lenge på billighetserstatningen de er lovet. Som barne- og familieminister etablerte Dåvøy våren 2005 en spesialordning for erstatning for overgrep i barnevernsinstitusjoner, spesialskoler og fosterhjem. Sakene skulle behandles hurtig for ofrenes skyld. Ordningen kom i stand etter at et granskningsutvalg ledet av professor Edvard Befring høsten 2004 la fram en rystende, nasjonal rapport om overgrep og omsorgssvikt i institusjoner over hele landet. I åra 1945 til 1980 kan så mange som 10 000 barnehjemsbarn ha blitt utsatt for overgrep.

I Dagbladet søndag forteller et av ofrene hvordan det føles å vente på erstatning i årevis. «Skal jeg dø før staten betaler?», spør Lisbeth Carleton (53) fortvilet. Hun var 13 år da hun ble plassert på et statlig skolehjem på Toten. Der opplevde hun og de andre barna daglig trakassering, psykisk terror og innesperring. Opplevelsene har påført henne livslange skader. Men Carleton har fått beskjed om at hun må vente enda ett år mens Billighetserstatningsutvalget vurderer søknaden hennes.

Ordningen er samfunnets mulighet til å gjøre opp for gammel urett som har skjedd i statlig regi. Stor oppmerksomhet har ført til økning i antall søkere og utbetalte erstatninger inntil 300 000 kroner. Kapasitetsproblemer skal være forklaringen på den lange ventetida. Justissekretariatene som administrerer ordningen, oppgir ett års saksforberedelser. Skal saken innom en faginstans, øker behandlingstiden med måneder og år, før den oversendes til Billighetserstatningsutvalget som fatter vedtak. Også i siste ledd kan ventetida være lang.

Uansett forklaring fører sommel til en uverdig behandling av ofrene. Å rote opp i gamle sår er

en stor belastning for dem det gjelder. Når man deretter settes på vent i systemet, oppleves det som nok en belastning. Dette fortjener ikke barnehjemsofrene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling