Uverdig sommel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tidligere barneminister Laila Dåvøy er opprørt og skuffet over at ofrene for barne- og skolehjemsskandalen må vente altfor lenge på billighetserstatningen de er lovet. Som barne- og familieminister etablerte Dåvøy våren 2005 en spesialordning for erstatning for overgrep i barnevernsinstitusjoner, spesialskoler og fosterhjem. Sakene skulle behandles hurtig for ofrenes skyld. Ordningen kom i stand etter at et granskningsutvalg ledet av professor Edvard Befring høsten 2004 la fram en rystende, nasjonal rapport om overgrep og omsorgssvikt i institusjoner over hele landet. I åra 1945 til 1980 kan så mange som 10 000 barnehjemsbarn ha blitt utsatt for overgrep.

I Dagbladet søndag forteller et av ofrene hvordan det føles å vente på erstatning i årevis. «Skal jeg dø før staten betaler?», spør Lisbeth Carleton (53) fortvilet. Hun var 13 år da hun ble plassert på et statlig skolehjem på Toten. Der opplevde hun og de andre barna daglig trakassering, psykisk terror og innesperring. Opplevelsene har påført henne livslange skader. Men Carleton har fått beskjed om at hun må vente enda ett år mens Billighetserstatningsutvalget vurderer søknaden hennes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer