Uverdig spill om liten gutt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De fleste av våre lesere har vel regnet med at den seks år gamle kubanske gutten Elian Gonzalez for lengst var tilbake på Cuba, siden sunn fornuft og internasjonal lovgivning tilsier det. Gutten ble som kjent reddet etter flukt fra Cuba til Florida i slutten av november i fjor. Hans mor druknet sammen med flere andre. På Cuba satt en fortvilt far og ventet på sin sønn. Han hadde hatt omsorgen for gutten etter at moren hadde truffet en ny mann.
  • Men der forregnet faren seg. For i Miami befinner det seg 800000 eksilkubanere med Castro-hat som spesiale. De ser lille Elian som en gave fra Vårherre og et redskap i kampen mot den kubanske lederen. Og i løpet av de månedene som er gått, er ikke gutten lenger betraktet som et barn som trenger den omsorg en kjærlig far kan gi, men en brikke i et spill med verdige og mindre verdige interesser involvert.
  • Det finnes mange barn i verden som har det mye verre enn Elian. Når hans skjebne likevel vekker så sterke følelser, også langt utenfor Cuba og Florida, skyldes det at spillet rundt ham inngår i det storpolitiske mønster som har preget forholdet mellom USA og Cuba siden revolusjonen i 1959. De kreftene som nå har kontrollen over gutten, har penger og makt til å utfordre til og med det amerikanske rettssystemet.
  • Så langt har president Bill Clinton og hans administrasjon sett på saken som en ren familiegjenforeningssak. Myndighetene ser selvsagt de farlige konsekvensene en tilbakeholdelse kan få for tusenvis av amerikanske barn som er i tilsvarende situasjon i utlandet. Men i forrige uke ble saken løftet opp på høyeste innenrikspolitiske plan av visepresident Al Gore, som er redd for å tape stemmer i Florida. Han tar til orde for at Elian og hans far må få asyl i USA. I morgen skal imidlertid immigrasjonsmyndighetene komme med sin siste kjennelse, og vi må tro at de vil stå fast på at Elian skal få forlate USA for å bli gjenforent med sin far på Cuba. Da får vi håpe at de heller ikke lar seg stanse av ekstremistene i Miami lenger, men sørger for at beslutningen blir satt ut i livet.