- Uverdige for rettsstaten Norge

Norge er en varetekstversting i Europa. Advokat Fridtjof Feydt mener behandlingen av fanger i Norge er en rettsstat uverdig.

 - IKKE EN RETTSSTAT VERDIG:  Advokat Fridtjof Feydt mener Norge er en varetektsversting. - Det er ikke en rettsstat verdig å plassere varetektsfanger på glattcelle hos politiet, sier Feydt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- IKKE EN RETTSSTAT VERDIG: Advokat Fridtjof Feydt mener Norge er en varetektsversting. - Det er ikke en rettsstat verdig å plassere varetektsfanger på glattcelle hos politiet, sier Feydt. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har de siste åra en rekke ganger blitt kritisert av Europarådets antitorturkomité (CPT - Commitee against Torture) for bruk av varetekt. Antitorturkomiteen har de siste 20 åra anklaget rettsstaten Norge for umenneskelig behandling av varetektsfanger. Likevel fortsetter norske myndigheter å plassere varetektsfanger i politiarrester, noe Europarådets antitorturkomité mener er nedverdigende, umenneskelig og kan ansees som tortur.

Advokat Fridtjof Feydt - en av nestorene blant norske strafferettsadvokater - slår nå full alarm.

- Uverdig
- Norge bli i internasjonale medier sammenliknet med Tyrkia. Dette er ikke en rettsstat verdig, sier Fridtjof Feydt til Dagbladet.

Allerede i 1997 kritiserte Europarådets antitorturkomité norske myndigheters bruk av politiarrest som oppbevaringssted for varetektsfanger.

- I 2006 fikk vi en ny forskrift om bruk av politiarrest. Hovedregelen er at varetektsfanger maksimalt skal sitte inntil to døgn i en politiarrest før de overføres til en vanlig fengselscelle, sier Feydt.

- Systematiske brudd Den kjente advokaten mener at myndighetene systematisk bryter reglene.

- Vi blir ofte møtt med argumenter om at det er fullt og ingen ledige plasser i vanlige fengsler. Derfor blir varetektsfanger sittende i politiarresten. Vi har ringt til fengslene på Østlandet flere ganger og funnet ut at dette ikke stemmer. I den seinere tid har vi opplevd at en klient i en større narkotikasak ble sittende i 113 timer i arresten. Han fikk heller ingen form for lufting i cirka 48 timer. Da en advokat fra vårt kontor tok opp dette og begjærte klienten løslatt, fikk advokaten kritikk av dommeren, sier Fridtjof Feydt.

Nå ber han Advokatforeningen og Forsvarergruppen av 1977 om ta affære.

- Seinest i fjor kom Europarådets antitorturkomité med ny kritikk mot Norge. Norske myndigheter bedyrer at alt skal bli bedre. Men virkeligheten er at forholdene har forverret seg. Nå opplever vi en ny bølge med overdrevet bruk av politiarrest uten at politiet, mange dommere og Justisdepartementet bryr seg, sier advokat Feydt.

Vil ha sanksjoner Feydt ber Advokatforeningen og Forsvarergruppen av 1977 om å presse på slik at politiet blir ilagt foretaksstraff og rettergangsbot dersom reglene for bruk av politiarrest misbrukes.

- Det er utrolig at norske myndigheter år etter år vil utsette seg for sterk kritikk fra antitorturkomiteen. Jeg håper nå at Advokatforeningen og Forsvarergruppen av 1977 tar et initiativ overfor Europarådets antitorturkomité, og ber dem om å vurdere sanksjoner overfor Norge, sier advokat Fridtjof Feydt.