Donald Trump og Russland

Uverifiserte påstander om Trump og Russland: - Kan tyde på forræderi

«Noen av dem er bare pirrende, andre kan potensielt sett tyde på forræderi», skriver New York Times. 

IKKE BEKREFTET: Ifølge flere amerikanske medier, skal Russland sitte på kompromitterende informasjon om Donald Trump. Nå florerer flere uverifiserte påstander. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
IKKE BEKREFTET: Ifølge flere amerikanske medier, skal Russland sitte på kompromitterende informasjon om Donald Trump. Nå florerer flere uverifiserte påstander. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste ukene har Donald Trump og Russland skapt overskrifter verden over.

Med utgangspunkt i hackerangrepene som fant sted i forbindelse med presidentvalget i november, har uttalelser, påstander og rapporter ført til spekulasjoner om hvorvidt Russland står bak hackerangrepene, og om Donald Trumps forhold til russiske myndigheter.

I går redegjorde James Clapper, direktør for USAs etterretningsfellesskap og toppsjefene i CIA, FBI og NSA for rapporten som hevder at Russland aktivt forsøkte å påvirke den amerikanske valgkampen.

Påtroppende president Donald Trump har, i likhet med russiske myndigheter, flere ganger uttalt at det er tull at Russland står bak hackerangrepene.

Det siste døgnet har spekulasjonene nådd et nytt nivå, etter at flere amerikanske medier skrev at Russland skal sitte på kom­promitterende personlig informasjon om Trump.

Ingen påstander er verifisert

Ifølge CNN skal et to siders sammendrag, som var en del av et klassifisert dokument som ble presentert for president Barack Obama og påtroppende president Donald Trump i forrige uke, inneholde påstander om at russiske tjenestemenn hevder å ha kompromitterende personlig og finansiell informasjon om Trump.

Sammendraget var en del av rapporten som omhandlet Russlands påvirkning av det amerikanske valget.

TRUMP: - Det er skammelig at informasjonen ble sluppet. Jeg så og leste informasjonen, det er alt falske nyheter, sa Donald Trump da han holdt pressekonferanse etter at nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump ble lekket. Video: CNN Vis mer

New York Times skriver at opplysningene som framkommer av sammendraget ikke er bekreftet og at de heller ikke har klart å verifisere påstandene selv.

- Viktig at vi ikke spekulerer

Dokumentet ble presentert for Obama og Trump fordi amerikanske etterretningsmyndigheter var redde for at informasjonen kom til å bli lekket før den nåværende og den påtroppende presidenten visste om innholdet, sier anonyme tjenestemenn til avisa.

Det skal være ekstremt uvanlig å informere høytstående politikere om materiale som inneholder ubekreftede rykter.

- Nettopp fordi det florerer så mye på nettet, er det viktig at vi ikke spekulerer. Det er jobben til etterretnings- og etterforskningsmyndighetene å få fram hva som stemmer og ikke, slik at presidenten kun agerer ut fra pålitelig informasjon. Derfor ser vi at amerikanske myndigheter, både politiske og byråkratiske, går forsiktig fram her, slik de skal, sier Hilmar Langhelle Mjelde, ekspert på amerikansk politikk og postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, til Dagbladet.

Omhandler eiendom, prostituerte og bestikkelser

The Guardian er blant avisene som skriver at de har sett materialet det refereres til og sier at det skal være snakk om en rekke rapporter som tar for seg Donald Trumps forhold til Russland.

Det to sider lange sammendraget skal være skrevet av en pensjonert tjenestemann i den britiske etterretningstjenesten, ifølge New York Times. The Guardian har snakket med en ansatt i amerikanske myndigheter som beskriver den aktuelle kilden som konsekvent troverdig, pirkete nøyaktig og velinformert, i tillegg til at personen skal ha et omfattende kontaktnett i Russland.

Påstandene som framkommer i de nevnte rapportene, skal blant annet omhandle at Russland har innhentet informasjon med et langsiktig mål om å kunne utpresse Donald Trump.

Tilbud om gunstige eiendomsavtaler i Russland i forbindelse med fotball-VM i 2018, videomateriale som skal vise Donald Trumps omgang med russiske prostituerte, forsøk på bestikkelser og at Trump skal ha visst om hackingen, er blant tingene som blir omtalt.

«Hvis noen av de ubekreftede opplysningene bare er pirrende, vil andre være ekstremt seriøse, og kan potensielt sett tyde på forræderi», skriver New York Times.

Verken FBI eller direktør for den amerikanske etterretningstjenesten har ønsket å kommentere påstandene som er lagt fram.

Offentliggjorde ubekreftet materiale

Flere av personene som blir nevnt i det uverifiserte materialet har de siste timene stått fram og sagt at opplysningene ikke er korrekte.

Blant dem er advokat Michael Cohen, som er ansatt som en av Trumps rådgivere. Han blir nevnt i forbindelse med et møte med russiske myndigheter i Praha.

«Jeg har aldri vært i Praha i hele mitt liv. #fakenews», skrev Cohen på Twitter i natt.

- Jeg forteller dere ettertrykkelig at jeg aldri har vært i Praha, jeg har aldri vært i Tsjekkia. Denne historien er helt uriktig, det er falske nyheter som er ment for å sverte Trump, sier Cohen til The Atlantic.

Det amerikanske nettstedet BuzzFeed har offentliggjort 35 sider av det de selv beskriver som uverifiserte påstander, slik at «amerikanerne selv kan gjøre seg opp en mening om påstandene om den påtroppende presidenen, som har sirkulert på høyeste nivå hos amerikanske myndigheter».

I forbindelse med offentliggjøringen av disse dokumentene, har WikiLeaks uttalt at det overhode ikke er en etterretningsrapport, slik den framstår å være.

«Det finnes ingen kredibilitet i stilen, faktaene og datoene», skriver varslerorganisasjonen på Twitter, og følger opp med følgende melding:

«WikiLeaks har et rulleblad med 100 prosent nøyaktig verifisering. Vi støtter ikke BuzzFeeds publisering av et dokument som helt tydelig er tull.»

- Clinton var en forferdelig kandidat

Den russiske statlige tv-kanalen Russia Today legger seg på en annen linje. De har snakket med tidligere CIA-analytiker John Kiriakou, som mener at mangelen på bevis på at Russland sto bak hackerangrepene, tyder på at disse bevisene ikke eksisterer.

- Sannheten er, og jeg sier dette med tungt hjerte fordi jeg har vært demokrat hele livet, at Hillary Clinton var en forferdelig kandidat. Bevismaterialet viser at Hillary Clinton stjal nominasjonen fra Bernie Sanders. Det er grunnen til at Hillary Clinton tapte valget, det var ikke på grunn av en hackerskandale, sier Kiriakou.

Donald Trump varslet i starten av januar at han kommer til å holde en pressekonferanse i løpet av dagen i dag. Den er planlagt å finne sted i Trump Tower i New York klokka 17.00 norsk tid, skriver USA Today.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer