Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må møte i retten etter at Angelica (13) døde

- Uvirkelig og som et voldsomt overgrep mot en hel familie i en grenseløs sorg

Moren (46) risikerer 15 års fengsel.

TRØST: Den tiltalte 46-åringen søker trøst hos forsvarer Ann Turid Bugge under rettssaken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TRØST: Den tiltalte 46-åringen søker trøst hos forsvarer Ann Turid Bugge under rettssaken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Klokka 09.26 måtte dommer Pål Prestesæter innvilge den tiltalte kvinnen pause. Hun har grått høylytt under hele opplesningen av tiltalen.

- Jeg går i bakken snart! Det svartner. Jeg blir helt svimmel! sa 46-åringen før Prestesæter og lekdommerne trakk seg tilbake.

GJØVIK (Dagbladet): - Det er uvirkelig og som et voldsomt overgrep mot en hel familie i en grenseløs sorg. Som resten av dette marerittet.

Det sier den 46-årige kvinnen som er tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt etter at hennes datter Angelica (13) døde på familiehytta i Valdres nyttårsaften 2015.

- Jeg skal ha på meg et skjerf Angelica har strikket til meg. Rødt, hvitt og blått, som det franske flagget - frihet, likhet og brorskap - symbolsk i dag, og varmende for meg, sier kvinnen til Dagbladet.

Andre forsøk

I dag må hun igjen møte i retten, i Valdres tingretts andre forsøk på å gjennomføre den omfattende rettssaken. I fjor ble den avbrutt etter to dager fordi den diabetessyke 46-åringen fikk føling og havnet på sykehus.

46-åringen ankom retten tre minutter på 09, sammen med sin ektemann, med skjerfet rundt halsen. Hun tok plass mellom sine forsvarere Aasmund Olav Sandland og Ann Turid Bugge. Hun gråter høyt mens aktor Arne Ingvald Dymbe leser opp den omfattende tiltalen.

Hun er sterkt kritisk til at hun må stille i rettssaken, som av praktiske årsaker holdes på Gjøvik. Etter at rettsoppnevnte sakkyndige i to omganger har funnet henne i stand til å være til stede, skaffet forsvaret for kort tid siden en egen sakkyndigrapport, som konkluderer at hun ikke tåler det på grunn av posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Denne nye rapporten ble underkjent av rettens sakkyndige. Det samme ble en rapport fra Norsk Diabetikersenter, som konkluderer med at faren for en ny kritisk føling er overhengende. Kvinnen må dermed møte i tingretten.

Støtteerklæringer

46-åringen sier hun har fått en mengde støtteerklæringer den siste uka.

- Det varmer og er med på å holde oss oppe, sier hun.

Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe har opplyst at det er gjort flere tilpasninger som skal gjøre sannsynnligheten for en vellykket hovedforhandling større denne gangen - blant annet kortere rettsdager.

Kvinnens forsvarer, Aasmund Olav Sandland, bekrefter i 08-tida at klienten møter i retten.

- Hun stiller så godt hun kan, sier han til Dagbladet.

Nekter skyld

Angelica led av spiseforstyrrelser og veide bare 21,7 kilo da hun ble funnet på hytta, dit hun og moren hadde flyttet kort tid i forveien. 46-åringen ble siktet dagen etter.

Påtalemakten, med statsadvokat Arne Ingvald Dymbe i spissen, mener kvinnen systematisk unndro datteren fra helsevesenet, selv da det måtte være klart at datteren var i en kritisk tilstand. Den alvorlige tiltalen har en strafferamme på 15 års fengsel.

Kvinnen har hele tida bedyret sin uskyld og nektet å stille i konfronterende avhør - blant annet med begrunnelsen at hun ikke husker hva som skjedde på hytta de siste kritiske dagene.

Rettssaken skal etter planen foregå fram til begynnelsen av april. I dag vil retten få høre et opptak av kvinnens eneste politiforklaring, avgitt i januar 2016. De to neste dagene skal hun så forklare seg i retten, før hennes ukrainsk-amerikanske eksmann, som har varslet erstatningskrav mot henne, stiller i vitneboksen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!