Uviss framtid for fylkeskommunene

Fylkeskommunenes framtid er i det blå etter Ap-landsmøtet. Partiet mener det er behov for «et direkte folkevalgt regionalt nivå» mellom stat og kommuner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her halte fylkeskommunenes forkjempere i land en liten seier under redaksjonskomiteens behandling. I programforslaget het det at mellomnivået skulle være «politisk styrt», men begrepet «direkte folkevalgt» kom inn i løpet av landsmøtet.

- Det er behov for vesentlige forandringer. Staten og kommunene må være de sentrale delene av velferdssystemet, men en del oppgaver trenger regionale løsninger, heter det i landsmøtets enstemmige vedtak.

I påvente av behandling av Oppgavefordelingsutvalgets innstilling vil Ap ikke presisere nærmere hva slags oppgaver som skal legges til det regionale nivået.

Et forslag fra partiveteranen Thorbjørn Berntsen om at fylkes- og regionalplanlegging og arealbruk bør være sentrale oppgaver på regionalt nivå, ble trukket tilbake etter vennlig, men bestemt press fra møteledelsen og redaksjonskomiteens leder Hill-Marta Solberg.

(NTB)