- Uviss framtid i møte

Ti republikanere stemte for å stille president Donald Trump for nok en riksrett. USA-kjenner Henrik Heldahl frykter at den beslutningen kan koste deres liv i partiet dyrt.

BANKES IGJENNOM: Donald Trump ble onsdag 13. januar stilt for riksrett for andre gang. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kveld ble det klart at Representantenes hus bikket 218 stemmer for riksrett, som er flertallet de trenger for å stille president Donald Trump for riksrett.

Resultatet kom etter en lang og opphetet debatt i Representantenes hus, og endte med 232 stemmer for riksrett, og 197 mot.

USA-kjenner og politisk journalist i Nationen, Henrik Heldahl, sier at resultatet av avstemningen er historisk.

- Dette er riksrettstiltalen med størst tverrpolitisk støtte i amerikansk historie. Ti medlemmer av presidentens eget parti stemte for, noe som er historisk, sier Heldahl til Dagbladet.

FREDLIG TONE: Donald Trump var opptatt av å samle nasjonen da han talte via en tale postet på Twitter onsdag 13. januar. Video: Twitter Vis mer

Sprekker i «Trumpismen»

Ti republikanere stemte altså for å stille presidenten for riksrett. Dette var Liz Cheney, Adam Kinzinger, John Katko, Fred Upton, Jamie Herrera Beutler, Dan Newhouse, Peter Meijer, Tom Rice, Anthony Gonalez og David Valadao.

- Presidenten avsa en ed for å forsvare grunnloven fra alle fiender. Forrige uke var det en trussel på døra til The Capitol og han gjorde ikke noe for å stoppe det. Derfor stemmer jeg ja, sa Newhouse, og bemerket at han gjør dette med «et tungt hjerte».

Heldahl mener at de ti representantene representerer noen sprekker i «Trumpismen», men understreker likevel at de ikke representerer slutten på Trumps politiske liv.

- Det republikanske partiet har ikke tatt avstand fra Trump før de stemmer for riksrett i Senatet, understreker han.

- Uviss politisk framtid

Heldahl tror på sin side at flertallet av republikanerne ville stemt for riksrett i Representantenes hus dersom avstemningen hadde vært hemmelig.

- Hadde det vært hemmelig avstemming tror jeg flertallet av republikanerne ville stemt for, men mange er nok redde for sin politiske karriere. De som stemte for, går nok en ganske uviss politisk framtid i møte i sitt eget parti. Den konsekvensen må de i så fall ta i neste valg om to år, sier han.

HARDE SENGER: Nasjonalgarden som holder vakt ved kongressbygningen må de også ha hvile. Bilder: NTB Vis mer

Nå går saken videre til Senatet, som fører riksrettssaker. Prosessen her vil begynne ved deres første møte 19. januar, og vil dermed ikke avgjøres før Joe Biden inntar presidentembetet.

- McConnell vil sette standarden

I Senatet er det republikanerne som har flertall. Skal Trump bli dømt, trengs imidlertid to tredels flertall i Senatet. Det forutsetter at 17 av de republikanske senatorene slutter seg til Demokratene.

Det er Mitch McConnell som er republikanernes leder i Senatet. Heldahl tror nettopp hans stemme vil være avgjørende for utfallet her.

- Hvis han stemmer for, så tror jeg mange republikanere vil følge. Jeg tror han vil sette standarden, sier Heldahl til Dagbladet.

Selv uten at McConnell slutter seg til Demokratene, tror Heldahl at andre store navn vil gjøre det. Blant navnene han trekker fram er senator Mitt Romney.

- Men forskjellen på en til kanskje fem og et tosifret antall, står nok på McConnell.

SPENT STEMNING: Det er en svært spent situasjon i USA etter at Trump er blitt stilt for riksrett bare én uke for Biden skal innsettes som ny president. Video: AP/Dagbladet TV Vis mer

På spørsmål fra Dagbladet om han tør å anta utfallet av riksrettssaken, svarer Heldahl at han tror det er større sannsynlighet for at Trump ikke dømmes, enn at han faktisk gjør det.

- På daværende tidspunkt er ikke Trump president lengre. Man kan nå fordømme presidentens handlinger for så å la en ny administrasjon ta over. Det kan sies å være en unødvendig politisk risiko rent personlig for de republikanske senatorene, men også rent praktisk unødvendig, svarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer