SJELDEN RASE: Ville dyr på sirkus er i ferd med å bli en sjelden rase, etter at en rekke land har innført forbud. På bildet er det en sibersk tiger som utfører sine kunster. Foto: AFP
SJELDEN RASE: Ville dyr på sirkus er i ferd med å bli en sjelden rase, etter at en rekke land har innført forbud. På bildet er det en sibersk tiger som utfører sine kunster. Foto: AFPVis mer

Uviss skjebne for 119 dyr, etter nederlandsk forbud mot ville dyr på sirkus

Dyrevernere frykter at de vil jobbe videre i Tyskland og Storbritannia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helhjertede, internasjonale gratulasjoner til tross: Da Nederlands forbud mot ville dyr på sirkus trådte i kraft denne uka, hørtes også enkelte bekymrede røster.

Programsjefen for den britiske avdelingen av dyrevernorganisasjonen Four Paws, Kieran Harkin, var en av disse.

Henvist til Nord-Skottland - Selv om vi helhjertet gratulerer Nederland med denne lovgivningen, er vi bekymret for hva som vil skje med de 16 omreisende sirkusene med 119 dyr i Nederland. Vil de bare reise til Storbritannia og Tyskland hvor de kan fortsette å jobbe?, spør han i en artikkel på Four Paws britiske hjemmeside.

Samtidig tar han til orde for at hele Europa får slutt på det han kaller en «utdatert unnskyldning for underholdning», og derigjennom sikrer at disse dyrene får den omsorgen de trenger.

Ifølge Four Paws har ni europeiske land innført forbud mot å ha ville dyr på sirkus, blant dem Østerrike, Hellas og Belgia. Storbritannia er altså ikke blant disse, og fem «store katter» må dermed ifølge Four Paws tilbringe vinteren i det nordøstlige Skottland.

Sympati-bølge De fem kattedyrene kan trøste seg med stor sympati fra Skottlands befolkning: Ifølge en annen dyrevernorganisasjon, Peta UK, er hele 98 prosent av skottene tilhengere av et forbud som det nederlandske, mot bare 94 prosent i England og Wales.

Peta anstrenger seg imidlertid for å overbevise også de siste to prosentene av skottene om at et forbud er det beste.

«Hvorfor skal du egentlig betale for å se miserable, forvirrede (og potensielt farlige) ville dyr lire av seg en møysommelig rutine som de har blitt tvunget til å lære gjennom slag og annet misbruk, når du kan se frodige menneskelige akrobater suse gjennom lufta på shows som Cirque du Soleil», spørres det retorisk på Petas hjemmeside.

Elefantforbud I samme artikkel publiserer Peta ei liste over de 17 landene som ifølge organisasjonen har innført forbud mot ville dyr på sirkus:
Østerrike, Bolivia, Bosnia Herzegovina, Colombia, Costa Rica, Kroatia, Kypros, El Salvador, Hellas, Israel, Malta, Mexico, Nederland, Paraguay, Peru, Singapore og Slovenia.
Selv om Norge glimrer med sitt fravær på lista, har det også her i landet vært gjort framstøt for liknende forbud som det nederlandske, og i desember i fjor skrev dyrevernorganisasjonen NOAH For dyrs rettigheter følgende på sin hjemmeside:
«I april ble Tromsø den første norske byen til å innføre et lokalforbud mot sirkuselefanter, og NOAH jubler over at hovedstaden nå følger etter!»

Forslaget ble vedtatt 18. juni, i følge NOAH med stemmene til Rødt, SV, MDG, Arbeiderpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Etter at denne artikkelen ble publisert, har NOAH ønsket å opplyse om at disse kommunene har vedtatt å ikke leie ut kommunal grunn til sirkus med eksotiske dyr: Tromsø, Oslo, Arendal, Vestvågøy, Gran, Kongsvinger, Harstad, Lunner og Vadsø.