Uviss skjebne for USAs hemmelige fanger

USA nekter fortsatt å si hvor mange fanger de holder ved Bagram-basen i Afghanistan og vil heller ikke opplyse hvilken nasjonalitet de har. Fangenes videre skjebne er uviss.

UTEN DOM: Forrige uke ble 14 pakistanske fanger i all stillhet sendt hjem fra Bagram-fengselet i Afghanistan, ettersom det ikke forelå beviser for at de hadde gjort noe galt. Foto: Massoud Hossaini/AFP/Scanpix
UTEN DOM: Forrige uke ble 14 pakistanske fanger i all stillhet sendt hjem fra Bagram-fengselet i Afghanistan, ettersom det ikke forelå beviser for at de hadde gjort noe galt. Foto: Massoud Hossaini/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mandag overtok Ashraf Ghani som president i Afghanistan, men det endrer ikke statusen til de hemmelige fangene USA holder i landet.

USA overførte rett nok kontrollen over drøyt 3.000 fanger til afghanske myndigheter i 2012, men har beholdt de angivelig farligste av frykt for at de ellers ville ha blitt løslatt.

Ved årsskiftet utløper imidlertid avtalen som gir USA rett til holde fanger i Afghanistan, og det haster derfor med å finne en løsning.

Utenlandske fanger Blant fangene er det mange utenlandske statsborgere, som er tatt til fange i USAs såkalte krig mot terror verden over.

Hva de anklages for, vet ingen. Ingen av dem er tiltalt eller stilt for retten, og mange av dem er overført fra andre land der USA tidligere hadde hemmelige fengsler.

Barack Obama avviklet de hemmelige fengslene da han overtok som president, men har ikke holdt løftet om å stenge fangeleiren på Guantanamo-basen.

Lite tyder imidlertid på at Obama vil ta belastningen med å overføre Bagram-fangene dit, da den politiske belastningen de gjenværende 155 fanger på Guantanamo-basen utgjør, fra før er stor for ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer