Uviss skjebne for USAs hemmelige fanger

USA nekter fortsatt å si hvor mange fanger de holder ved Bagram-basen i Afghanistan og vil heller ikke opplyse hvilken nasjonalitet de har. Fangenes videre skjebne er uviss.

UTEN DOM: Forrige uke ble 14 pakistanske fanger i all stillhet sendt hjem fra Bagram-fengselet i Afghanistan, ettersom det ikke forelå beviser for at de hadde gjort noe galt. Foto: Massoud Hossaini/AFP/Scanpix
UTEN DOM: Forrige uke ble 14 pakistanske fanger i all stillhet sendt hjem fra Bagram-fengselet i Afghanistan, ettersom det ikke forelå beviser for at de hadde gjort noe galt. Foto: Massoud Hossaini/AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag overtok Ashraf Ghani som president i Afghanistan, men det endrer ikke statusen til de hemmelige fangene USA holder i landet.

USA overførte rett nok kontrollen over drøyt 3.000 fanger til afghanske myndigheter i 2012, men har beholdt de angivelig farligste av frykt for at de ellers ville ha blitt løslatt.

Ved årsskiftet utløper imidlertid avtalen som gir USA rett til holde fanger i Afghanistan, og det haster derfor med å finne en løsning.

Utenlandske fanger Blant fangene er det mange utenlandske statsborgere, som er tatt til fange i USAs såkalte krig mot terror verden over.

Hva de anklages for, vet ingen. Ingen av dem er tiltalt eller stilt for retten, og mange av dem er overført fra andre land der USA tidligere hadde hemmelige fengsler.

Barack Obama avviklet de hemmelige fengslene da han overtok som president, men har ikke holdt løftet om å stenge fangeleiren på Guantanamo-basen.

Lite tyder imidlertid på at Obama vil ta belastningen med å overføre Bagram-fangene dit, da den politiske belastningen de gjenværende 155 fanger på Guantanamo-basen utgjør, fra før er stor for ham.

Dårlig tid Brigadegeneral Patrick J. Reinert medgir at USA begynner å få dårlig tid og snarest må fatte en beslutning om hva som skal gjøres med Bagram-fangene.

- Vi må avgjøre skjebnen deres, enten ved å returnere dem til hjemlandet, overlate dem til afghanerne for at de skal stille dem for retten, eller på andre måter ta hånd om dem, sier Reinert.

Kan ikke sendes hjem Ifølge den pakistanske menneskerettsgruppen Justice Project Pakistan er flesteparten av Bagram-fangene pakistanske statsborgere. Noen skal også være fra Jemen, mens andre kommer fra Russland og Saudi-Arabia.

Ifølge Reinert ønsker USA egentlig å overføre fangene til hjemlandene deres, men på grunn av usikkerhet om hvilken skjebne som venter dem der, lar dette seg ikke gjøre.

- De kan ikke overføres før land gir oss garantier, sier han.

Mer sannsynlig er det derfor at fangene blir overført til USA, der de i så fall må få sine saker prøvd for retten.

- Dersom noen har begått en forbrytelse i andre land, som også ville ha vært en forbrytelse i USA, kan de overføres til USA, sier Reinert.

Absolutt mareritt Justice Project Pakistan er lite glade for en slik løsning.

- Om så skjer, vil det være et absolutt mareritt. Vi vet ikke engang hvem de er. Vi kommer til å arbeide for å hente alle pakistanere hjem innen utgangen av desember, sier en av advokatene i gruppen, Maryam Haq.

I forrige uke ble 14 pakistanske fanger i all stillhet sendt hjem fra Bagram-fengselet, ettersom det ikke forelå beviser for at de hadde gjort noe galt.

Andre pakistanere er sendt hjem tidligere etter å ha sittet innesperret i over ti år, uten lov og dom, sier Haq.

(NTB)