FÅR IKKE KONTAKT:  Erling Segelstad er talsmann for familien til Randi Kjøs og styreleder i Fellesorganisasjonen (FO) på Hedmark. FO har støttet turen til Kjøs, og er en årsakene til at deltok i konvoien som ble boret av israelske styrker i morges. Jacques Hvistendahl
FÅR IKKE KONTAKT: Erling Segelstad er talsmann for familien til Randi Kjøs og styreleder i Fellesorganisasjonen (FO) på Hedmark. FO har støttet turen til Kjøs, og er en årsakene til at deltok i konvoien som ble boret av israelske styrker i morges. Jacques HvistendahlVis mer

- Uvissheten for familien er som rotter på sjela

UD nektes kontakt med de tre nordmennene som var med på «Frihetsflåten».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Så langt har norske myndigheter ikke fått kontakt med de tre norske statsborgerne Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi som trolig er internert av Israel.

- Vi har fått opplyst fra israelske myndigheter at vi ikke kommer i kontakt med de norske statsborgerne før i morgen. Vi har protestert overfor myndighetene og tatt opp dette med den israelske ambassadøren i Oslo, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD til Dagbladet.

Familiene til de tre nordmennene som var om bord på hjelpekonvoien som ble angrepet av israelske soldater vet derfor enda ikke om deres pårørende er blant de drepte eller skadde.

- Randi var om bord i den båten hvor skuddene falt og folk ble drept. Dette setter familien i en vanskelig situasjon. Det er en helt forferdelig måte å håndtere pårørende til noen som vil vise solidaritet på, mener Erling Segelstad. Han er styreleder i Fellesorganisasjonen (FO) på Hedmark som har støttet turen for Randi Kjøs (58) og fungerer også som talsmann for hennes familie.

- Ingen terrorist - Randi er ingen terrorist. Man måtte ha nærmest perfekt vandel for å kunne være med på denne turen. Dette er en absurd situasjon, og uvissheten for familien er som rotter på sjela, sier han til Dagbladet.

Ifølge Segelstad skal en av de pårørende til Randi Kjøs ha sagt at de kunne forvente seg noe slikt som dette fra terrorister,
men fra et samfunn som framstiller seg som sivilisert og demokratisk er dette helt absurd.

- Hvordan har familien det nå?

- Det sier seg selv ved at de er blitt påført denne usikkerheten, sier han.

- 90 prosent identifisert Segelstad snakket med Utenriksdepartementet i 17-tiden i dag. De hadde da fått opplyst fra israelske myndigheter at 90 prosent av de skadde og drepte er blitt identifisert. Blant disse skulle det ikke være noen nordmenn.

- Men de resterende 10 prosentene vet man fortsatt ikke hvem er, påpeker han.

Etter det Dagbladet erfarer så er det ingen lands myndigheter som får ta kontakt med sine internerte statsborgere før imorgen, etter at israelske kommandosoldater bordet flåten med humanitær hjelp til Gaza natt til idag, og minst 19 mennesker ble drept.

Ifølge Lerberg Kopstad vet norske myndigheter ingenting om tilstanden til nordmennene.

Den norske ambassaden i Israel har imidlertid vært i kontakt med mange sykehus i Israel uten å finne navnene på de tre nordmennene som var ombord da de israelske kommandosoldatene slo til. UD understreker at det ikke betyr at en eller flere av de tre nordmannene som var vitne til dramaet, er skadet.

- Det er ingenting som tyder på at nordmenn er drept eller såret i militæraksjonen mot hjelpekonvoien til Gazastripen, opplyser Norges ambassadør til Israel, Jakken Bjørn Lian til NTB.

DE TRE NORSKE:  Espen Goffeng (t.v.), Randi Kjøs og Nidal Hejazi var om bord på skip israelske styrker har bordet. Foto: Privat
DE TRE NORSKE: Espen Goffeng (t.v.), Randi Kjøs og Nidal Hejazi var om bord på skip israelske styrker har bordet. Foto: Privat Vis mer