Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uvisst hvem som står bak bombene i Bangkok

Thailands statsminister innkaller til krisemøte etter bombeaksjonene nyttårsaften. Ingen tør si noe sikkert om hvem som står bak angrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thailands statsminister innkaller til krisemøte etter bombeaksjonene nyttårsaften. Ingen tør si noe sikkert om hvem som står bak angrepene.

To personer ble drept da en rekke bomber gikk av i Thailands hovedstad nyttårsaften. En tredje person døde mandag av skadene han fikk.

I tillegg ble rundt 30 personer såret. Åtte av dem var utlendinger, tre ungarere, to briter, to serbere og en amerikaner.

Statsminister Surayud Chulanont, som ble innsatt av de militære etter kuppet i september, innkalte til krisemøte i regjeringen på formiddagen første nyttårsdag. Samtidig patruljerte soldater gatene i Bangkok, for første gang siden militærkuppet.Hvem sto bak?

Ingen har tatt på seg skylda for bombeaksjonene søndag, og thailandske myndigheter var mandag i villrede om hvem som kunne stå bak. Rett nok har muslimske separatister sør i Thailand gjennomført lignende aksjoner tidligere, men aldri utenfor sin egen region.

- Jeg tror ikke dette har noe å gjøre med de militante i sør, sier viserikspolitisjef general Achiravit Supanpasat. Framtredende etterretningskilder er av samme oppfatning.

Det er heller ingen som retter anklager mot tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et ublodig militærkupp i september.Avlyste nyttårsfeiring

Myndighetene avlyste den planlagte nyttårsfesten i sentrum av hovedstaden søndag, etter den første bølgen av eksplosjoner.

AVLYSTE NYTTÅRSFEIRINGEN: Soldater patruljerer gatene i Bangkok etter en serie bombeeksplosjoner i den thailandske hovedstaden nyttårsaften. Foto: REUTERS
AVLYSTE NYTTÅRSFEIRINGEN: Soldater patruljerer gatene i Bangkok etter en serie bombeeksplosjoner i den thailandske hovedstaden nyttårsaften. Foto: REUTERS Vis mer

De to siste bombene gikk av like før midnatt nær stedet nyttårsfeiringen skulle ha skjedd. De kunne fått svært blodige følger, dersom arrangementet hadde blitt holdt som planlagt og gatene hadde vært fulle av mennesker.

Både Australia, New Zealand, USA, Danmark og flere andre land advarte søndag sine statsborgere mot å bevege seg rundt i Bangkok. Norsk UD skriver i en melding på nettet at «nordmenn i Bangkok rådes til å unngå større folkemengder, følge med i mediene og lytte til råd fra lokale myndigheter».

Utenriksdepartementene i Australia og New Zealand advarte om fare for nye aksjoner i de nærmeste dagene.

image: Uvisst hvem som står bak bombene i Bangkok
MINST 30 SÅREDE: Ofre for en av den mange bombeeksplosjonene i Bangkok søndag blir brakt til sykehus. Tre personer ble drept og minst 30 såret i eksplosjonene

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!