Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uvisst hvor lenge Kristina får leve

Det vil ikke ble en prinsippiell avgjørelse i rettsapparatet om legers rett til å avslutte et liv i forbindelse med Kristina-saken. Den fire år gamle jenta får leve inntil videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): På kort varsel innkalte medierådgivere for Helse Bergen og Oddmund Hjartåker til en pressekonferanse i Bergen rådhus i går kveld. I tillegg til viseadministrerende direktør i Helse Bergen, Stener Kvinnsland og Kristinas far, Oddmund Hjartåker, var også biskop Ole D. Hagesæther tilstede.

Vil unngå rettssalen

Biskopen leste opp en pressemelding, som forteller at han lørdag ble anmodet om å samle Hjartåker og Kvinnsland med sikte på å finne et felles grunnlag for en løsning av konflikten mellom de to. I en meklerrolle har Hagesæther klart å få partene til å bli enige om en prosess videre utenfor rettssalen.

Kristinas interesser

-  Det er viktig for begge parter å ivareta Kristinas interesser på en god måte. Kvinnsland og Hjartåker vil fokusere på å ha en åpen og tillitsfull dialog, sier Hagesæther.

Det betyr at den berammede rettsaken i Gulating lagmannsrett i dag og i morgen blir avlyst. Der var tema om sykehuset hadde rett til å avslutte behandlingen av Kristina Hjartåker før saken kom opp til hovedforhandling i rettsapparatet.

Uvisst for Kristina

Nå er det helt uvisst hvor lenge Kristina Hjartåker får leve. Det vil være opp til hennes far i en dialog med sykehusets ledelse å komme fram til en enighet som er det beste for henne.

 I POSITIV DIALOG: Bjørgvin-biskop Ole D. Hagesæther (midten) har bidratt til å få til en positiv dialog mellom Kristinas far Oddmund Hjartåker (t.v.) og sykehusets ledelse ved Stener Kvinnsland (t.h.). Foto: Scanpix
I POSITIV DIALOG: Bjørgvin-biskop Ole D. Hagesæther (midten) har bidratt til å få til en positiv dialog mellom Kristinas far Oddmund Hjartåker (t.v.) og sykehusets ledelse ved Stener Kvinnsland (t.h.). Foto: Scanpix Vis mer

En planlagt rettssak i uke fem i Bergen tingrett blir også avlyst. Det betyr at den prinsippielle delen av saken ikke vil bli belyst i rettsapparatet, altså spørsmålet om sykehusets vedtak om å avslutte hennes liv i det hele tatt kan bli behandlet ved en domstol.

Pressekonferansen i går kveld ble svært kort ettersom begge parter avstår helt fra å svare på flere spørsmål.

Kristina har en alvorlig hjerneskade etter at hun ble begravd i jordraset som gikk i Hatlestad terrasse 14. september i fjor.


Kristinas far, Oddmund Hjartåker, har påstått flere ganger de siste dagene at han har hatt kontakt med sin datter og at hun har respondert på signaler fra ham.

Sykehusets ledelse viser til at flere eksperter har undersøkt henne og at de har en felles forståelse av at det beste er å koble henne fra pustemaskinen.

I RESPIRATOR: Fire år gamle Kristina Hjartåker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!