MÅTTE GI SEG: Kranlekteren Rambiz har jobbet med sikringsarbeidet av havarerte KNM «Helge Ingstad», men har tatt en pause grunnet væromslag. Foto: NTB Scanpix
MÅTTE GI SEG: Kranlekteren Rambiz har jobbet med sikringsarbeidet av havarerte KNM «Helge Ingstad», men har tatt en pause grunnet væromslag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Bergingen av KNM «Helge Ingstad»:

Uvisst når bergingsarbeidet kan fortsette

Bergingen av KNM «Helge Ingstad» er stoppet på ubestemt tid. Samtidig står fregatten i fare for å gli ut på dypere vann.

Klokka 06.30 onsdag morgen meldte Sjøforsvaret i en pressemelding at sikringsarbeidet av havarerte KNM «Helge Ingstad» måtte avsluttes grunnet væromslaget.

SAMMENSTØT: Masseevakuering etter kollisjonen mellom fregatten KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS i Hjeltefjorden, nord for Sture-terminalen i Øygarden kommune i Hordaland. Video: Redningssentralen Vis mer

Kranlekteren Rambiz har de siste dagene bidratt i sikringsarbeidet av fartøyet der det blant annet har blitt strukket kjettinger rundt baugen og akterut på skipet inn mot land.

Akkurat nå er det usikkert når Rambiz kan fortsette arbeidet med å berge fregatten. Samtidig er det en risiko for at KNM «Helge Ingstad» kan gli ut på dypere vann.

Asgeir Spange Brekke, kommunikasjonsrådgiver ved Forsvarsmateriell, kan foreløpig ikke svare på når bergingsarbeidet fortsetter.

- Det kommer an på været. Været bestemmer mye her. Vi vet foreløpig ikke når Rambiz kan starte arbeidet igjen, sier han til Dagbladet.

Farevarsel gult

Det er meldt kraftig vind med vindkast på opptil 35 meter i sekundet i Rogaland og Hordaland i løpet av onsdag kveld og natt til torsdag. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå for området.

Tirsdag meldte Sjøforsvaret på sin nettside at væromslaget kan lage bevegelser i fartøyet:

«Det er fortsatt en betydelig risiko for at fartøyet kan gli ut på dypere vann. Det er store krefter i sving, og flere faktorer påvirker situasjonen. Fartøyet monitoreres kontinuerlig».

Økt risiko

Væromslaget medfører også økt risiko for personell, ytterligere materiellskader og belastning på ankerfestene til Rambiz.

Sikringsarbeidet har fortsatt på land utover onsdagen. Dette innebærer innfesting og stramming av kjettingene på landsiden. Forsvaret melder onsdag at fregatten har ligget i ro det siste døgnet.

Forsvaret opplyser at det er tungt utstyr som benyttes i sikringsarbeidet, og arbeidet er tidkrevende.