Uvisst om Åse Kleveland får fri

Kommunelovens bestemmelser og tidligere praksis i Oslo gjør det usikkert om Arbeiderpartiets tapende ordførerkandidat Åse Kleveland får innvilget sin søknad om fritak fra Oslo bystyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åse Kleveland har søkt Oslo bystyre om å bli fritatt fra sitt verv, etter å ha takket ja til tilbudet om å bli administrerende direktør for Svenska Filminstitutet.

Åse Kleveland skriver dette i søknaden:

«Min nye arbeidssituasjon innebærer at jeg vil være bosatt i Stockholm i ukedagene for så å pendle hjem til Oslo i helgene. Den oppståtte situasjon har vært umulig å forutsi på et tidligere tidspunkt. Fordi arbeidets art betyr at jeg ikke vil kunne oppfylle mine forpliktelser som bystyrerepresentant, tillater jeg meg å søke om fritak.»

Men da SV-representante Mosse Jørgensen søkte om fritak i 1991 var det med kanpt flertall søknaden ble innvilget. Hun ble innvilget fritak med 32 mot 27 stemmer.

Referatet fra bystyrets debatt i 1991 viser at dette var en sak som ligner mye på Åse Klevelands sak. Mosse Jørgensen søkte om fritak fordi hun etter valget var knyttet til en høyskole i Rogaland.

(NTB)