Uvitende om barnas marijuana- bruk

En landsomfattende amerikansk undersøkelse avslører at foreldre vet svært lite om barnas forhold til marijuana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen som ble publisert i går for stiftelsen Partnerskap mot narkotika i Amerika, hevder at til tross for at stadig flere ungdom prøver marijuana, lever foreldrene lykkelig uvitende om barnas vaner og holdninger til narkotiske stoffet. Foreldrene burde være orientert om tilgang og bruk av marijuana. Tidligere undersøkelser viser nemlig at seksti prosent av foreldrene selv har prøvd marijuana ved minst en anledning. Men ganske overraskende avslører den amerikanske undersøkelsen at svært få foreldre vet hvordan barna bruker stoffet.

- Svært få tror barna deres har tilgang til narkotika, og at narkotika er lett tilgjengelig på barnas skole, sier lederen for Partnerskap mot narkotika i Amerika, Richard D. Bonnette til CNN.

Flere yngre brukere

I aldersgruppen ni til tolv år har antallet som har prøvd marijuana økt fra 3 prosent til 5 prosent. For de mellom tretten og seksten er bruken av marijuana stabil, men for de mellom sytten og atten har det vært en betydelig økning fra 41 prosent til 48 prosent.

Undersøkelsen viste at foreldrene gjennomgående undervurderte barnas forhold til bruk av marijuana. Undersøkelsen viste at:

 43 prosent av foreldrene tror at barna kan få tak i marijuana, mens 58 prosent av barna sa at det var «lett» tilgjengelig.

 33 prosent av foreldrene tror at barna ser på marijuana som skadelig, mens bare 18 prosent, mindre enn hver femte ungdom, svarte at de mente marijuana var farlig.

 45 prosent av foreldrene mente at barna hadde venner som har prøvd marijuana. Blant tenåringene svarte 71 prosent at de hadde venner som hadde prøvd stoffet.

 21 prosent av foreldrene tror at barna har eksperimentert med marijuana, mens 44 prosent av barna sa at de faktisk har prøvd.

Tilsammen 1922 barn, 6975 tenåringer og 815 foreldre deltok i undersøkelsen.