- Uvitende om sjokk-rapport

Samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll lover at det ikke skal gå nye 25 år før man retter opp de sikkerhetsmangler som avdekkes etter togulykken på Åsta. Han avviser kritikk om mangelfull informasjon til Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

25 år etter Tretten-ulykken og tre dager etter Åsta-ulykken lover Fjærvoll at sikkerheten nå skal settes i det absolutte høysetet.

Uvitende

Hadde jernbaneledelsen, regjering og Storting fulgt anbefalingene fra granskingsarbeidet for 25 år siden ville ulykken på Åsta med overveiende sannsynlighet vært forhindret.

Fjærvoll hevder overfor en samlet presse at han ikke har hørt noe om Statens Jernbanetilsyns urovekkende rapporter før Åsta-tragedien var et faktum. Da ble han imidlertid raskt gjort kjent med at Samferdselsdepartementet satt på rapporten som nå er blitt gjenstand for stor oppmerksomhet.

Rapporten fikk departementet i juli i fjor, da det ikke var usannsynlig at Jernbaneverket kunne komme til å anke de sikkerhetsendringer som tilsynet foreslo. Så skjedde imidlertid ikke.

Det er først i en ankebehandling at statsråden og departementet kobles inn, understreker Fjærvoll.

Uriktig å informere

På spørsmål om han ikke burde ha meldt fra til Stortinget om de mange sikkerhetsbruddene, svarte Fjærvoll et klart nei. Han vedkjente imidlertid at en slik informasjon kunne tenkes å være nyttig å ha under en budsjettbehandling.

Taus Henriksen

Fjærvoll gjorde det klart at han som statsråd nødig vil gå inn og overprøve de prioriteringer som blir foretatt i NSB og Jernbaneverket i faglige spørsmål.

Styreleder Arent M. Henriksen i NSB sier til Dagbladet at han ikke under noen omstendigheter er villig til å kommentere innholdet i de omtalte rapportene om utallige brudd på sikkerhetsbestemmelsene.

-Av åpenbare grunner vil jeg ikke si noe om forhold som kan henlede til spekulasjoner om hva som var årsaken til Åsta-ulykken. Her må jeg avvente etterforskningen, sier han.