Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vaclav Havel gjenvalgt

PRAHA (NTB-DPA): President Vaclav Havel ble i kveld gjenvalgt til president i Tsjekkia. Det skjedde i nasjonalforsamlingens andre valgomgang. Forsamlingen brukte store deler av tirsdagen til å diskutere valget av ny president. Havel fikk ikke nok stemmer i første runde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havel fikk i andre runde stemmene fra 99 av de 200 folkevalgte i Representanthuset og 47 av de 81 medlemmene i Senatet. Motkandidatene hadde da trukket seg, og Havel trengte bare å være den som fikk flest stemmer for å bli gjenvalgt. Dette var sikkert da Havel var eneste kandidat.

Utfordrer

Den sterkeste utfordreren mot Havel var den 61 år gamle astrofysikeren og gammelkommunisten Stanislav Fischer, som går sterkt imot planene om å melde Tsjekkia inn i NATO og EU. Fischer kunne imidlertid bare regne med stemmer fra kommunistpartiet KSCMs 22 medlemmer av representanthuset og to senatorer.

Sjefen for de høyreradikale Republikanerne, Miroslav Sladek, ble spådd enda dårligere sjanser i oppgjøret med Havel. Den 47 år gamle filosofen har siden 6. januar sittet i varetektsfengsel, mistenkt for rasisme. Han har gjort seg kjent med bemerkninger som «vi drepte alt for få tyskere under krigen».

Gallionsfigur

Tsjekkias president har stort sett formelle og representative oppgaver. Hun eller han utnevner formelt regjeringen, høyesterettsdommere og medlemmer av sentralbankens styre. Presidenten representerer dessuten landet utad og er i navnet øverstkommanderende for de væpnede styrker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!