I PRAHA: Vaclav Havel, som døde i helga, sammen med Susanne Vega og Lou Reed i Praha 2009. Reed har skrevet et varmt og beundrende minneord om sin tsjekkiske venn. Foto: Rene Volfik/AP/Scanpix
I PRAHA: Vaclav Havel, som døde i helga, sammen med Susanne Vega og Lou Reed i Praha 2009. Reed har skrevet et varmt og beundrende minneord om sin tsjekkiske venn. Foto: Rene Volfik/AP/ScanpixVis mer

Vaclav Havel og Lou Reed var venner for livet

Rock var en viktig del av revolusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lou Reed var en av de personene Václav Havel ga beskjed om at han gjerne ville møte da magasinet Rolling Stone ba om et intervju i 1990, kort tid etter at han var blitt president i Tsjekkoslovakia. Reed ble hyret inn og traff Havel på slottet i Praha til en samtale som seinere er blitt legendarisk.

Det hører med til historien at Rolling Stone ikke var fornøyd med måten Reed skrev reportasjen på og ba ham forandre den. Det nektet han å gjøre. I stedet betalte han ifølge seg selv tilbake honoraret og solgte saken til magasinet Musician.

Der sto den på trykk i oktobernummeret 1990. Historien gikk verden rundt, blant annet til Dagbladet, som slo opp Reeds story 23. september 1990.

Hvorfor ville Václav Havel møte Lou Reed? I 1968 hadde han vært i New York, der han ble introdusert for tidas musikk, blant andre Reeds gruppe Velvet Underground. Han fortalte Reed at han hadde kjøpt et album med ham på den tida.

«Var det en banan på coveret?» spurte Reed. «Jeg husker ikke noen banan. Men det var masse sorte og hvite bokstaver,» svarte Havel, altså «White Light White Heat». Reed fikk hele historien om rock'ens betydning for den tsjekkoslovakiske motstanden mot kommunistdiktaturet.

«God rock», som Havel kalte det, ble solgt på svartebørs. Rock-musikere, for eksempel gruppa Plastic People of the Universe, ble arrestert og trakassert. «Rock var forbudt,» fortalte Havel, som selv arrangerte hemmelige konserter på sitt sommersted og villig delte «White Light White Heat» med musikerne.

«Denne revolusjonen vår har også et musikalsk ansikt,» forklarte Havel Reed.

Samme kveld ble Reed invitert til en konsert på det såkalte Galleriet. Plastic People of the Universe spilte ifølge Reed perfekte versjoner av hans egen tidlige musikk, «nydelig og rett fra hjertet, feilfrie versjoner,» skriver Reed. Seinere gikk han selv opp på scenen og spilte både alene og med bandet. Kvelden endte med at Havel ga ham en «liten, sort bok på størrelse med en syvende sans».

- Det er dine dikt, sa Havel. - Håndtrykte og oversatt til tsjekkoslovakisk. Det var bare 200 av disse - de var farlige å ha. Folk kom i fengsel, og nå har du en. Hold fingrene krysset for oss.

Møtet ble begynnelsen på et vakkert vennskap. I 1998 ble Havel invitert av president Bill Clinton til Det hvite hus. Han spurte straks om Reed ville bli med som følge.

«Jeg ville blitt med deg til månen,» svarte Reed, som spilte så høyt for presidentparet at han fikk beskjed om å skru ned lyden. Noe han selvsagt ikke gjorde.

I 2005 var Reed tilbake i Praha, som Havels personlige gjest. I 2009 møttes de igjen. I går kom en sørgemelding fra Lou Reed på nettet:

«Jeg er over alle grenser trist ved tapet av min kjære venn og inspirerende leder president Havel. En leder, tenker, taler, forfatter, og så modig. Og morsom og storslått. Det er et fryktelig tap for denne verden og ikke minst for meg personlig. Jeg vil forsøke å huske hvert eneste ord og indre bilde av denne store mannen som var mer nødvendig enn noensinne på en klode som er blitt sinnssyk,» skriver Reed, som gjerne skulle fortalt Havel de siste nyhetene om gateopprøret på Wall Street.

«Jeg beundrer ham over alle andre. En sann helt i en ribbet verden.»

FORBUDT: Albumet Vaclav Havel kjøpte i USA og spredte til sine musikalske venner i Praha i 1968.
FORBUDT: Albumet Vaclav Havel kjøpte i USA og spredte til sine musikalske venner i Praha i 1968. Vis mer