Vaclav Havel var minutter fra å dø

Med sprukket tykktarm var den tsjekkiske presidenten Vaclav Havel minutter fra å dø. Men etter en lang og komplisert operasjon har fløyelsrevolusjonens far igjen klart å kjempe seg tilbake til livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han er svært svak, men han har sjansen til å bli helt frisk igjen, sa kirurgen som opererte han, Ernst Bodner.

Men fortsatt er faren for komplikasjoner stor, også fordi Havel har nedsatt lungekapasitet og generelt dårlig helse.
Operasjonen ved Universitetssykehuset i Innsbruck tok tre og en halv time, og ble av legene karakterisert som meget omfattende og vanskelig. Men det ble ikke gjort noen funn av kreft, som legene hadde fryktet. Den 61 år gamle presidenten fikk fjernet deler av den ene lungen på grunn av kreft i desember 1996.

Tok tid

Presidenten var på påskeferie i Tyrol sammen med sin kone Dagmar da han ble syk. Allerede søndag merket han sterke smerter i magen, og fikk feber. Men først i går morges ble lege kontaktet. Med sterke magesmerter ble den tsjekkiske presidenten i all hast transportert til sykehus i Innsbruck med helikopter. Tilstanden var «svært alvorlig» og «kritisk».

Under operasjonen fant legene ut at Havels tykktarm hadde sprukket, og fordi det tok tid før han ble operert, hadde det gått betennelse i såret. Havel var i akutt livsfare, forteller legene. Også Vaclac Havels personlige lege, Ilja Kotik, deltok under operasjonen.

Flere leger advarte Havel mot å ta en tredje presidentperiode, på grunn av hans dårlige helse. Likevel lot Havel seg gjenvelge som president i januar i år, mer av pliktfølelse enn av lyst.
Presidentperioden hans varer i fem år, men det var i går ikke klart om sykdommen kan føre til at han må gå av før tida.

Storrøyker

- Jeg så døden i øynene to ganger i året som gikk, sa Vaclav Havel i sin nyttårstale for 1997.
Helsetilstanden har på ingen måte blitt bedre etterpå.
I løpet av halvannet år har Havel vært innlagt på sykehus fire ganger, alltid med alvorlige lidelser.

Den tidligere storrøykeren er nærmest berømt for sin dårlige helse, som delvis skyldes hans mange fengselsopphold og manglende medisinske behandling under kommunistregimet. At han i 45 år har vært en storrøyker og levemann har ikke gjort situasjonen bedre.

Havels første kone, Olga, døde av kreft i januar 1996.

Nato-debatt

Mens presidenten lå på operasjonsbordet, diskuterte den tsjekkiske nasjonalforsamlingen framtidig Nato-medlemskap. Ikke overraskende gikk de fleste inn for tsjekkisk medlemskap. Bare kommunistene og de høyreekstreme republikanerne gikk imot.