VÆPNEDE MENN: Væpnede menn fra polsk politi stormet i går Wizzair-flyet fra Molde til Gdansk, og tok med seg en mannlig passasjer. Foto: Svein Roger Sjømæling
VÆPNEDE MENN: Væpnede menn fra polsk politi stormet i går Wizzair-flyet fra Molde til Gdansk, og tok med seg en mannlig passasjer. Foto: Svein Roger SjømælingVis mer

Væpnede menn stormet flyet fra Molde til Gdansk: Mannskapet varslet om «uregjerlig person» om bord

- Vi hadde løst dette på en annen måte, sier flyplassjefen i Molde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Passasjerene på Wizzair-flyet fra Molde til Gdansk i går kveld ble sittende igjen som store spørsmålstegn etter at væpnede menn stormet inn i kabinen like etter landing på Lech Walesa-flyplassen, og tok med seg en mann.

Ifølge passasjer Svein Roger Sjømæling (50) fikk de ingen informasjon om opptrinnet, og ingen instanser var i går i stand til å svare Dagbladet om hva som faktisk hendte om bord.

«Vurderingene til politiet i Polen kan jeg ikke uttale meg om, men sett herfra ser det litt voldsomt ut.» John Offenberg, lufthavnsjef i Molde

I dag framstår ting noe klarere. Det dreide seg om en «uregjerlig person» som mannskapet varslet politiet om, opplyser Molde-lufthavnsjef John Offenberg til Romsdals Budstikke.

- Litt annerledes

Offenberg bekrefter opplysningene overfor Dagbladet.

- Vi har fått vite at det dreier seg om en uregjerlig person. Personens oppførsel gjorde at mannskapet om bord varslet bakken på Lech Walesa, og det er åpenbart rutine der at de griper inn litt annerledes enn vi ville ha gjort her i Norge, sier flyplassjefen.

Passasjer Sjømæling la merke til mannen, men registrerte ikke at han oppførte seg truende eller var høyrøstet.

- Han gestikulerte litt og gikk litt fram og tilbake, sier 50-åringen til Dagbladet.

Etter gårdagens omtale av saken har flere lesere med erfaring fra flyreiser til Polen kommentert at en slik framgangsmåte er relativt vanlig for Straz Granizcna, det polske grensepolitiet.

- Skjer av og til

Lufthavnsjef Offenberg har vært lenge i bransjen, og sier at hendelser som dette er noe som skjer av og til.

«Han gestikulerte litt og gikk litt fram og tilbake.» Svein Roger Sjømæling, passasjer

- Min erfaring er at det var mye mer av dette før. Utviklingen har vært positiv, og det er ikke ofte man opplever slikt lenger, sier han.

- Tungt bevæpnede menn kom om bord på flyet, og passasjerene fikk lite informasjon. Hva tenker du om denne måten å gjøre det på?

- Vurderingene til politiet i Polen kan jeg ikke uttale meg noe om, men sett herfra ser det litt voldsomt ut. Vi hadde løst dette på en annen måte, sier John Offenberg.

- Nulltoleranse

Wizzairs pressekontakt Gabor Vasarhelyi skriver følgende om hendelsen:

«En passasjer ble rapportert å være uregjerlig. Vårt kabinpersonale håndterte situasjonen som de er opplært til å gjøre. Ved landing ble passasjeren pågrepet av relevante myndigheter. Sikkerhet er vår høyeste prioritet, og flyselskapet har nulltoleranse for aggressiv oppførsel mot sine passasjerer og sine ansatte.»

Passasjer Sjømæling fortalte i går at den pågrepne mannen tilsynelatende er utenlandsk. Dette bekreftes av Kripos i dag, etter at de har vært i kontakt med sin polske samarbeidspartner.

- Dette var ikke en norsk statsborger, han er håndtert av polsk politi, og det er ikke noe i saken som tilsier at vi trenger å involvere oss, sier pressevakt Ida Dahl Nilssen til Dagbladet.