Væpnede menn stormet flyplass på Krim-halvøya

Separatisme-frykten øker i Ukraina.

STORMET FLYPLASS: Det var flyplassen i Simferopol som ble stormet av væpnede menn i natt. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
STORMET FLYPLASS: Det var flyplassen i Simferopol som ble stormet av væpnede menn i natt. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rundt 50 væpnede menn ikledd militære uniformer stormet Simferopol internasjonale flyplass på Krim-halvøya i natt, melder nyhetsbyrået Interfax.

Mennene bar ingen identifikasjon og kjøretøyene de kom i  hadde ikke nummerplater, men mye tyder på at det var pro-russiske separatister. Blant annet heiste de flagget til den russiske marinen på flyplassen.

- Jaktet på ukrainske soldater Ifølge vitner bar mennene samme uniform som de væpnede mennene som okkuperte bygningen til regionregjeringen og regionalforsamlingen på Krim-halvøya i går morges.

Mennene skal først ha tatt seg inn på innenriks-terminalen, før de gikk videre til resten av flyplassen. Det ble først meldt at mennene hadde tatt kontroll over flyplassen, men flyplassens talsmann Igor Stratilata opplyser til russiske medier at mennene har forlatt flyplassen.

Stratilata sier til det russiske nyhetsbyrået RBC at mennene skal ha søkt gjennom flyplassen på jakt etter ukrainske soldater. 

Mennene skal ha beklaget og forlatt flyplassen da de ikke fant noen ukrainske soldater.

Stor frykt for separatisme Ifølge Russia Today skal mennene ikke ha oppført seg fiendtlig mot noen på flyplassen, og at driften ikke ble forstyrret.

Årsaken for at mennene lette etter ukrainske soldater på flyplassen kan være den klare talen til fungerende president Oleksander Turtsjynov. Han er bekymret for trusler mot landets «territoriale integritet», og har sagt at de vil slå hardt ned på all form for separatisme.

- Alle som kan holdes ansvarlig for separatisme må straffes, heter det i en uttalelse fra Turtsjynovs kontor.

Krim-halvøya er tradisjonelt pro-russiske, og det har vært sammenstøt mellom prorussiske separatister og tilhengere av Ukrainas nye makthavere.

De væpnede mennene som okkuperte flere regjeringsbygg heiste opp russiske flagg på parlamentsbygningen. Ifølge nyhetsbyrået AP hadde mennene på seg svarte og oransje bånd, et symbol på russisk seier under andre verdenskrig.

HEISTE RUSSISKE FLAGG: Pro-russiske separatister inntok  bygningen til regionregjeringen og regionalforsamlingen på Krim-halvøya i går morges. Foto: AFP Photo/Vasily Batanov/NTB Scanpix
HEISTE RUSSISKE FLAGG: Pro-russiske separatister inntok bygningen til regionregjeringen og regionalforsamlingen på Krim-halvøya i går morges. Foto: AFP Photo/Vasily Batanov/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer