Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Væpnede ranere stjal kryptovaluta verdt 15 millioner kroner

Påtalemakten tror slike forbrytelser blir vanligere i framtida.

ETTERTRAKTET: Kryptovaluta som ethereum er svært ettertraktet og steget kraftig i verdi den siste tida. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
ETTERTRAKTET: Kryptovaluta som ethereum er svært ettertraktet og steget kraftig i verdi den siste tida. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann er tiltalt for væpnet ran og kidnapping etter at han med makt tilegnet seg 15 millioner kroner i kryptovalutaen ethereum i New York i november, melder teknologisida Engadget.

Stjal «lommeboka»

Kryptovaluta som ethereum og mer kjente bitcoin fins ikke i fysisk form som kontanter, men ligger i eiernes digitale «lommebøker» på nettet. Det den tiltalte mannen og en medhjelper ifølge tiltalen gjorde, var å lure en ethereum-eier inn i en bil, hvor han med pistol ble truet til å gi fra seg nøklene, lommeboka (den fysiske) og mobilen.

Ranerne tok seg så inn i fornærmedes leilighet og fikk tilgang på ethereum-«lommeboka». Kort tid etter overførte den tiltalte mannen de 15 millionene til sin egen digitale lommebok.

Ifølge statsadvokaten på Manhattan kjente den tiltalte til den fornærmede fra før, og visste at han hadde en formue i kryptovaluta. Etter å ha møttes på kvelden 4. november instisterte den tiltalte mannen på å bestille skyss til sin bekjente, og fikk kontroll på ham så snart han hadde gått inn i bilen.

- Økende sammenfall

I tillegg til ran må den tiltalte svare for anklager om datainnbrudd.

Statsadvokat Cyrus Vance jr. uttaler at saken er en god illustrasjon på at hacking ikke er den eneste måten kriminelle kan få kloa i bitcoins eller annen kryptovaluta på.

- Saken viser det økende sammenfallet mellom cyber- og voldelig kriminalitet. Vi kan forvente at denne typen forbrytelser blir mer og mer vanlig etter som verdien på kryptovaluta stiger i verdi, sier Vance.

Verdien på kryptovalutaer har formelig eksplodert det siste året og særlig de siste ukene. Mens en bitcoin i dag ligger på ca. 18 000 dollar (149 000 kroner), mot 120 dollar (1000 kroner) i 2013, er en ethereum verdt 698 dollar (5800 kroner), ifølge World Coin Index.

Kan forsvinne

Kryptovalutas sikkerhet har et noe frynsete rykte; fordi pengene bare fins digitalt på nettet, er de utsatt for hacking, og siden starten i 2009 har store verdier i bitcoin forsvunnet.

Den verdensledende markedsplassen Mt. Gox ble i 2014 hacket for 4 milliarder kroner og gikk under. Og seinest 7. desember ble bitcoin-mining-selskapet NiceHash (som mekler datakraft for utvinning av bitcoins) hacket - resultatet var tyveri av valuta for 580 millioner kroner.

BITCOIN: Verdien av bitcoin har økt med over 1500 prosent det siste året. Men hvordan fungerer verdens første kryptovaluta med desentralisert kontroll? Video: Filter Nyheter. Tegninger: Pål Nordseth. Klipp: Tora Lind Berg. Musikk: Kevin MacLeod Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!