Væpnede ranere tvang vektere til å hente penger i fire timer

Kan ha fått med seg 10 mill. Politiet jakter mørk Audi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du tips om ranet eller kriminelle miljøer som kan stå bak? Send sms/mms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet.no): Store bevæpnede politistyrker i Asker og Bærum og flere andre politidistrikter jaktet i natt på flere maskerte ranere etter et oppsiktsvekkende anslag mot en pengetransport i Bærum.

Men ranernes framgangsmåte gjorde at de hadde et langt forsprang da politiet fikk vite om ranet. To vektere ble hold fanget i hele fire timer mens ranerne møysommelig samlet inn millioner av kroner.

- Klokka 21 i går kveld tar en maskert mann seg inn i pengetransporten på Bekkestua og setter to vektere ut av spill ved å true dem med håndvåpen. Mens en mørk Audi med et ukjent antall ranere ombord følger etter, kjører pengetransporten deretter den vanlige ruta, forteller kriminalsjef Eivind Aas ved Asker og Bærum politidistrikt til Dagbladet.no.

På en lang rekke stoppesteder i både Asker, Bærum og Buskerud stopper bilene, og henter i løpet av turen med seg store pengesummer. Trolig truet de da vekterne til å låse opp safer og forbigå andre sikkerhetstiltak.

- De operererte slik i omlag fire timer, og besøkte et titalls bankfilialer. Ranerne tvang vekterne til å utføre sitt vanlige oppdrag. Ved å gjøre dette fikk de et stort utbytte, sier Aas om kapringen.

- Dette dreier seg om millionbeløp, sier kriminalsjefen, som bekrefter at politiet jobber ut fra at ransutbyttet kan være på over ti millioner kroner.

Ranerne fikk forsprang

<strong><B>LANGVARIG RANSDRAMA:</strong></B> Rundt klokka 21 tok en av de bevæpnede ranerne seg inn i pengetransporten til Vakt Service på Bekkestua, før ranet pågikk i fire timer. Ferden endte på Rykkin etter en omfattende kjørerute. Kart: Google Map
LANGVARIG RANSDRAMA: Rundt klokka 21 tok en av de bevæpnede ranerne seg inn i pengetransporten til Vakt Service på Bekkestua, før ranet pågikk i fire timer. Ferden endte på Rykkin etter en omfattende kjørerute. Kart: Google Map Vis mer

Den dramatiske ferden endte på Rykkinn Nærsenter i 01-tida, der vekterne skal ha blitt etterlatt bundet i pengetransporten.

- Etter en stund klarte de å frigjøre seg selv og ringte da politiet, sier Aas til Dagbladet.no.

Den eneste raneren som skal ha vært i direkte kontakt med vekterne snakket østlandsdialekt med en mulig aksent, men politiet har foreløpig ikke noe signalement, og vet ikke engang hvor mange ranere som satt i følgebilen.

Vekterne satt i morges i avhør hos politiet.

Alle omkringliggende politidistrikter ble koblet inn i jakten på ranerne, men i 08.30-tida i dag hadde  politiet ikke fått tips verken om ransbilen eller fra øyenvitner som kan ha sett noe der pengetransporten først ble stanset.

I natt var det for tett skydekke til å bruke politihelikopter, noe som gjorde jakten på ranerne enda vanskeligere.

- Vi er svært interessert om noen har sett noe mistenkelig i distriktet i natt, spesielt langs hovedveinettet i Asker, Bærum, og Buskerud.

- Gode sikkerhetssystemer

Vakt Service, som i fjor slo seg sammen med NOKAS, er det største selskapet i bransjen. Det opplyser at nattas ran er det første som har blitt fullført på fem år.

- Dette er det første ranet i vår bransje siden 2003, da en pengetransport i Drammen ble utsatt for det, sier konserndirektør Pål Wang til Dagbladet.no.

Han vil av hensyn til politiets etterforskning ikke gå inn på hendelsesforløpet i Bærum.

- De to vekterne sitter nå sammen med politiet, og vil senere bli fulgt opp av vårt ettervernssystem. Vi har en viss oversikt over hva som har skjedd, og all informasjon vi har oversendes politiet, sier Wang.

- Det var en brutal hendelse for dem, men det står etter forholdene bra til og de er ikke fysisk skadd.

Konserndirektøren sier at Vakt Service har like høy beredskap med tanke på ran nå som da slike anslag var hyppigere.

- Ja, det har vi. Det er mange ulike sikkerhetstiltak rundt både personell og materiell - som jeg av naturlige årsaker ikke kan gå nærmere inn på, sier Wang til Dagbladet.no.

Svært uvanlig

Politiet opplyser at det nå blir satt i gang en massiv etterforskning på tvers av politidistriktene i kjølvannet av det tilsynelatende svært nøye planlagte ranet.

- Jeg vil ikke gå inn på «profesjonaliteten» i dette, men jeg konstaterer at ranet lyktes. I slike saker er det naturlig for oss å samarbeide tett med blant andre Oslo politidistrikt, sier kriminalsjef Eivind Aas.

VÆPNEDE RANERE: Bilen med vekterne ble etterlatt ved Rykkinn Nærsenter i Bærum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer