Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Væpnede ungdommer på krigsstien i Sør-Sudan

Flere tusen væpnede unge menn har lagt ut på en mars mot byen Bor i Sør-Sudan, ifølge regjeringen i landet.

 KAMPENE FORTSETTER: En såret soldat (til høyre) og hans kollegaer sitter utenfor militærsykehuset i Juba, i sør Sudan i lørdag 28. desember. En talsmann for det militæret forteller at kampene fortsetter. Foto: AP Photo/Ben Curtis
KAMPENE FORTSETTER: En såret soldat (til høyre) og hans kollegaer sitter utenfor militærsykehuset i Juba, i sør Sudan i lørdag 28. desember. En talsmann for det militæret forteller at kampene fortsetter. Foto: AP Photo/Ben Curtis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byen ble nylig gjenerobret av regjeringsstyrkene, og ungdommene skal være tilhengere av opprørsleder og tidligere visepresident Riek Machar.

25.000 unge menn deltar i marsjen, hevder Sør-Sudans informasjonsminister Michael Makuei Lueth i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Han sier ungdommene tilhører militsgruppen Hvite hær, som har fått navnet sitt fordi medlemmene smører seg inn med hvit aske for å beskytte seg mot insekter.

- Mangler militær disiplin I likhet med Riek Machar tilhører militsmedlemmene den etniske gruppen lou nuer. Konflikten i Sør-Sudan de siste ukene har vært preget av stadige kamper mellom folk med bakgrunn fra stammene nuer og dinka.

FN-styrkene i Sør-Sudan mener opplysningene om de mange væpnede mennene på vei mot Bor er svært bekymringsfulle.

- De har ikke den militære bakgrunnen eller disiplinen som du forbinder med de militære som har kjempet under fanen til den tidligere visepresidenten siden denne krisen begynte, sier FN-talsmannen Joe Contreras til BBC.

Strategisk viktig En talsmann for opprørerne, Moses Ruai Lat, avviser imidlertid påstanden om at de væpnede mennene er ungdommer uten militær bakgrunn. Han sier til nyhetsbyrået AFP at det dreier seg om soldater som har forlatt regjeringshæren og sluttet seg til opprørsstyrkene.

Bor er hovedstaden i den urolige delstaten Jonglei. Den strategisk viktige byen var en kort periode kontrollert av opprørerne, før den ble gjenerobret av regjeringsstyrkene tidligere denne uken.

- Titusener kan dø Konflikten har rammet sivilbefolkningen hardt, og FN advarer om at titusener kan dø hvis ikke hjelpeorganisasjonene i landet får mer penger.

- Vann, sanitet, sykepleie og mat er den hjelpen det er mest akutt behov for, sier FNs humanitære koordinator Toby Lanzer til nyhetsbyrået TT.

Verdensorganisasjonen mener det er behov for 166 millioner dollar til livreddende innsats i Sør-Sudan. Midlene kan blant annet gjøre det mulig å opprettholde driften av flyktningleirer nord i landet.

- Titusener av mennesker har søkt beskyttelse i kirker, i skogen og andre steder. Vi har fått bilder fra deler av delstaten Lake som viser omkring 30.000 mennesker som har forlatt byer i nabostaten Jonglei. De får ingen hjelp i det hele tatt akkurat nå, forteller Lanzer.

(NTB)

FRYKTER NY BORGERKRIG: Atem Apieth (6) ble skutt i skulderen i den siste skuddvekslingen i i den strategisk viktige byen Bor. Her er hun på sykehuset i den sudanske hovedstaden Juba. Foto: Ap/Ben Curtis Foto: AP Photo/Ben Curtis
FRYKTER NY BORGERKRIG: Atem Apieth (6) ble skutt i skulderen i den siste skuddvekslingen i i den strategisk viktige byen Bor. Her er hun på sykehuset i den sudanske hovedstaden Juba. Foto: Ap/Ben Curtis Foto: AP Photo/Ben Curtis Vis mer