- Væpnede vakter bordet «Nilaya»

Rune «Supern» Olsgaard forteller at Andhøy først trodde at det var en tollkontroll.

«Nilaya»:
Her er Jarle Andhøy på vei mot Antarktis. Han ville finne ut hva som skjedde med «Berserk» da båten forliste i fjor, men måtte vende nesa mot Sør-Amerika uten svar.
Foto: New Zealand Custom Service / Scanpix
«Nilaya»: Her er Jarle Andhøy på vei mot Antarktis. Han ville finne ut hva som skjedde med «Berserk» da båten forliste i fjor, men måtte vende nesa mot Sør-Amerika uten svar. Foto: New Zealand Custom Service / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en pressemelding opplyste Jarle Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl, om at «Nilaya» i går kveld norsk tid ble tatt i arrest av chilenske myndigheter.

- De trodde først at det var snakk om en tollkontroll, men de ble bordet av væpnede vakter, så de mistenkte fort at det kunne være noe annet, sier Rune «Supern» Olsgaard, som er talsmann for ekspedisjonen Andhøy og mannskapet hadde i Antarktis.

- Blir voktet Han forteller at stemningen blant mannskapet er grei, men at de får lite opplysninger om hva som skjer.

- Det er væpnede vakter som passer på dem ennå, de får ikke noen opplysninger fra myndighetene, så de er redd for at de må bli i Chile en stund, sier Olsgaard.

Han forteller at Andhøy tidligere hadde vært i kontakt med chilenske myndigheter om at de skulle seile innom chilensk farvann på vei til Argentina, der de skulle i land.

- Uforståelig De  hadde også vært i kontakt med argentinske myndigheter om at de skulle ankomme landet.

- Det er helt uforståelig at de er tatt i arrest, sier Olsgaard.

Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl, har fortalt at de ikke ennå har fått en skriftlig begrunnelse for at mannskapet og båten er tatt i arrest.

- Andhøy har fått beskjed om at det er på anmodning fra New Zealandske myndigheter, men jeg vet ikke hva den reelle begrunnelsen er, sier Vordahl til Dagbladet.

UD informert - Vi har mottatt informasjon fra Newzealandske myyndigheter, som igjen har mottatt informasjon fra Chilenske myndigheter, om at båten er tatt inn til havn, sier pressevakt ved Utenriksdepartementet, Hanne melfald til Dagbladet.

Utenriksdepartementet har ikke mottatt noen anmodning om bistand fra Jarle Andhøy eller noen av de andre på båten.

Utenriksdepartementet har heller ikke fått beskjed om at båten er tatt i arrest, eller at mannskapene på noen måte holdes mot sin vilje.

- Det vi har fått beskjed om er at båten er tatt til havn, sier Melfald.

Den norske ambassaden i Santiago er informert, og vil følge opp saken.

- UFORSTÅELIG: Rune "Supern" Olsgaard forteller at det var dramatisk da Andhøy, mannskapet og båten ble tatt i arrest i Chile. 
Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
- UFORSTÅELIG: Rune "Supern" Olsgaard forteller at det var dramatisk da Andhøy, mannskapet og båten ble tatt i arrest i Chile. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX Vis mer