TERRORANGREP: Politiet har sperret av et stort område etter at flere attentatmenn gikk til angrep på hotellet. Taliban har påtatt seg ansvaret for angrepet. Foto: APTN/Scanpix
TERRORANGREP: Politiet har sperret av et stort område etter at flere attentatmenn gikk til angrep på hotellet. Taliban har påtatt seg ansvaret for angrepet. Foto: APTN/ScanpixVis mer

Væpnet angrep mot Kabul Intercontinental Hotel

Flere attentatmenn skal fortsatt være inne på hotellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kabul Intercontinental Hotel er under angrep fra bevæpnede menn, melder afghansk politi. Flere av dem er fortsatt inne på hotellet.

Politisjefen i Kabul sier til BBC at sikkerhetsstyrker er i skuddvekslinger med opptil seks attentatmenn som har kommet seg inn på hotellet. Det meldes også at terroristene skyter fra hotellet med rakettdrevne granater mot huset til den afghanske visepresidenten Qasim Fahim, som bor rundt to kilometer unna.

I tillegg skal flere selvmordsbombere ha sprengt seg selv i lufta inne på hotellet: BBC får opplyst at det er minst tre selvmordsbombere. En har sprengt seg ved hotelles inngangsparti, en i andre etasje og en på baksiden av hotellet.

Minst ti drept Både BBC og det afghanske nyhetsbyrået Tolo melder at minst ti mennesker er drept.

Gjestene evakueres, men flere er fortsatt inne på hotellet.

- En av angriperne klarte å komme seg opp på taket av hotellet. Elektrisiteten er brutt. Vi har kontroll på mye av området i og rundt hotellet, men vi har mange gjester inne på hotellrom som vi vil beskytte, sier en afghansk etterretningsoffiser på hotellet til BBC.

Talibans talsmann Zabiullah Mujahid har allerede ringt til to nyhetsbyråer og sagt at det er de som står bak angrepet.

Kastet meg på gulvet Øyenviter fra stedet forteller om scener av kaos og sjokk.

- Jeg så fem eller seks menn i sivile klær og bevæpnet med rifler som begynte å skyte da de kom inn i hotellet. Da kastet jeg meg ned på gulvet, sier Sayed Hussain.

 Han forteller videre at det deretter brøt ut skuddveksling mellom politiet og gjerningsmennene. - Så hørte jeg en eksplosjon, forteller han videre.
Intercontinental er et av Kabuls mest kjente hoteller, og også et av de best bevoktede. Det er lokalisert på en bakketopp over byen og ble bygget i 1969. Det er et populært hotell blant utlendinger og embetsmenn.

For tiden oppholdt en rekke afghanske provinsguvernører seg på hotellet.

Ifølge CNN var det planlagt en pressekonferanse på hotellet i morgen for å diskutere den planlagte overføringen av sikkerhetsansvaret fra internasjonale til afghanske styrker.
Flerer gjester skal ha klart å rømme fra skytingen som startet i 21-tida.  En av gjestene sier til AP på stedet at han flyktet ut av et vindu i første etasje.

- Jeg løp ut med familien min. Det var skyting. Restauranten var full av folk, sier han.


Støre ute Pressevakt Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet sier det er for tidlig å si om det er nordmenn involvert.
- Dette skjedde nettopp og vi må først få oversikt. Men det har ikke kommet inn noen umiddelbare hastemeldinger om at det skal være noen nordmenn involvert, sier hun. Ambassaden sjekker nå om alle nordmenn som har registret seg hos dem er i godt behold.

Afghansk politi sier til NBC at ingen av gjestene som oppholder seg på hotellet for tida er vestlige.

SKYTER FORTSATT:  Skytingen på hotellet pågår fortsatt. En av terroristene har tatt seg opp på taket. Foto:  AFP PHOTO / MASSOUD HOSSAINI/SCANPIX
SKYTER FORTSATT: Skytingen på hotellet pågår fortsatt. En av terroristene har tatt seg opp på taket. Foto: AFP PHOTO / MASSOUD HOSSAINI/SCANPIX Vis mer

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har akkurat returnert fra sitt Afghanistan besøk, der han blant annet varslet en gradvis tilbaketrekking av norske styrker.

- Jonas Gahr Støre kom tilbake fra sin tur til Afghanistan i går, opplyser Kopstad.

Han bodde ikke på Kabul Intercontinental Hotel under sitt opphold, ifølge UD.

Det var vært en rekke angrep mot hoteller i Kabul de siste årene. 14. januar 2008 ble Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen drept under et angrep mot Hotell Serena i Kabul.

(Dagbladet.no kommer med mer.)

ANGREPET:  Kabul Intercontinental Hotel i Afghanistan er angrepet av flere væpna menn. Foto: Kabul Intercontinental Hotel
ANGREPET: Kabul Intercontinental Hotel i Afghanistan er angrepet av flere væpna menn. Foto: Kabul Intercontinental Hotel Vis mer