Væpnet besøk etter fisketur

PASVIK (Dagbladet): Tidligere grensesjef Oskar Kurthi hadde vært på fisketur i Pasvikelva. Et kvarter etter at han kom hjem sto det fem norske grensejegere på døra med skarpladde maskinpistoler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg var i ferd med å kaste ørreten i panna da det sto fem unge gutter i full krigsmundur ute på tunet. De påsto at de hadde sett meg i kikkert fra et vakttårn, og mente jeg hadde rodd 20 meter inn på russisk side, forteller Kurthi (63), som nå er politianmeldt og risikerer bot for grenseovertredelse.

Den norsk-russiske grensa, som voktes av vernepliktige rekrutter, er i kraft av Schengen-avtalen EUs yttergrense mot Russland.

Vaktholdet er derfor kraftig styrket. Målet er blant annet å forhindre ulovlig innvandring og menneskesmugling.

Nulltoleranse?

Men folk i Pasvik synes overvåkingen rammer lokalbefolkningen. Og det er en som sjøl har stått for vaktholdet som er mest kritisk:

- Millimeterjustisen gjør at jeg får en følelse av at vi er på vei tilbake til den kalde krigen. Men den gang var smidighet og samarbeid med folk langs grensa viktig. Slik er det ikke i dag, tordner Oskar Kurthi.

Han er avhørt av politiet - på bakgrunn av det han hevder er en høyst tvilsom kikkertiakttakelse fra en observasjonspost tre kilometer unna.

Kjenner grensa

Han er født og oppvokst i Svanvik i Pasvik, pensjonert major og ekssjef ved Svanvik grensestasjon. En periode på 80-tallet var han assistent for den norske grensekommissæren. Nå anklages han for grensekrenkelse - og det av personell ved stasjonen han sjøl har ledet!

- Jeg av alle burde vite hvor grensa går. Ikke bare fordi jeg har lang erfaring som grenseoffiser, lokalkunnskapen lærte jeg av min egen bestefar og far, sier han til Dagbladet.

- Jeg snudde godt innenfor bøya, slik jeg har gjort hundrevis av ganger. Men grensejegerne mener altså noe annet, sier Kurthi, som tar til orde for et profesjonelt grenseoppsyn underlagt politiet.

ANMELDT: Oskar Kurthi er mangeårig grenseoffiser. Han bor ved elvebredden og er lommekjent her ute på Pasvikelva. Russland begynner bak bøya, som kan ses i bakgrunnen. Han benekter at han har krenket grensa.