Væpnet gjeng ranet folk på gata i Oslo

Midt i utelivsbydelen Grünerløkka. Politiet: - Ransmann i GHB-rus.

PÅGREPET STJÅLET BANKKORT:  Takket være stort politioppbud og et våkent vitne utenfor utestedet Blå på Grünerløkka, ble en av de mistenkte ransungdommene pågrepet i en drosje noen minutter etter med et stjålet bankkort i lomma. Foto: SVEIN GUSTAV WILHELMSEN.
PÅGREPET STJÅLET BANKKORT: Takket være stort politioppbud og et våkent vitne utenfor utestedet Blå på Grünerløkka, ble en av de mistenkte ransungdommene pågrepet i en drosje noen minutter etter med et stjålet bankkort i lomma. Foto: SVEIN GUSTAV WILHELMSEN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politiet i Oslo har satt inn store ressurser for å oppklare minst tre væpnede gjengran på åpen gate mot tilfeldige ungdommer og voksne på byen på Grünerløkka og Kampen natt til søndag.

Politiet har mistanke om at lørdagskveldens ransbølge er begått i GHB-rus.

Ved 01.30-tiden var en mann pågrepet med et stjålet bankkort, og store politistyrker jaktet på åtte-ni andre unge menn på Grünerløkka og langs Akerseelva - et område i hovedstaden kjent for uteliv og narkohandel.

Fire til
Ved 05-tiden pågrep politiet fire menn i 18-20 årsalderen etter at en minibankkunde ble ranet i Torggata noen hundre meter fra de første ransstedene. De var i ferd med å bli avhørt i 11.30-tiden søndag. Før avhør regnet politiet det for sannsynlig at de tilhører samme ransgjeng.

- I de to siste tilfellene har åtte-ti menn i 18-20 års alderen av somalisk opprinnelse opptrådt i flokk, truet med pistol og angrepet tilfeldig forbipasserende med slag og spark mot hodet.

- Vi har ikke opplevd en slik massiv gateransbølge her i byen på den tid jeg kan huske, og vi ser svært alvorlig på situasjonen, sier operasjonsleder Finn Belle i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Her er meldingene til politiet i kronologisk rekkefølge i natt:

22.20: Evensgate/Hølandsgate: To gutter på 15 og 19 år blir angrepet av fire unge menn og truet med pistol til å gi fra seg bankkort med kode og mobiltelefoner.

00.25: Korsgata/Markveien: En 28 år gammel mann blir angrepet av ni-ti unge somaliere. Han blir truet med pistol til å gi fra seg bankkort og lommebok. 28-åringen blør kraftig fra hodet og må kjøres til legevakt etter slag og spark mot hodet.

00.55: Cuba, Grünerløkka: To menn og en kvinne i 20-årene blir truet med pistol og angrepet på samme måte av en like stor gjeng. De blir fratruet minibankkort og PIN-kode samt en mobiltelefon.
 - Flere vitneutsagn gjør at politiet er sikre på at det dreier seg om samme ransgjeng, sier Finn Belle til Dagbladet.

Øyenvitne varslet
01.10: Blå, Brenneriveien: Et øyenvitne ringer politiet om en stresset, ung mann som vifter med pistol og kaster seg inn i en drosje.

01.15: Nordre gate/Thorvald Meyers gate: Bevæpnede politipatruljer stopper drosjen noen kvartaler og pågriper en ung mann av somalisk opprinnelse. Et bankkort som ble tatt ved det siste ranet blir funnet på mannen, men ikke noe våpen.

01.20: Marselis gate, Grünerløkka: En 28 år gammel mann henvender seg til en politipatruljebil i forbindelse med pågripelsen av den ene mistenkte ransmannen. Kort tid i forveien er han blitt stoppet og truet av en gjeng i Marselis gate like i nærheten. Han blir truet med kniv, men klarer å stikke unna. Signalementet stemmer med de andre ranstilfellene.

Ruset ransmann
- Denne henvendelsen og gammel erfaring tilsier at det er flere ranstilfeller enn de vi får vite om umiddelbart. Det er ofte at ransofre først melder seg for politiet dagen etter hvis de ikke er alvorlig fysisk skadd, sier operasjonsleder Finn Belle.

I natt blir en rekke vitner og flere av de seks, kjentre ransofrene  avhørt.

- Den pågrepne mannen ble kjørt fra Politihuset til sykehus. Han hadde symptomer på en kraftig GHB-rus, sier operasjonslederen.  Det syntetiske rusmiddelet GHB kalles også flytende ecstasy.

Beboere og besøkende på Grünerløkka har i flere år klaget til politi og hovedstadsmyndigheter om voldsfrykten i den travle bydelen i kjølvannet av den omfattende og åpenbare narkohandelen ved Akerselva.

RAN NUMMER TRE: : Her ved Cubaparken ble tre menn i 20-årene angrepet av den bevæpnede ransgjengen like før klokka 01.  Foto: SVEIN GUSTAV WILHELMSEN.
RAN NUMMER TRE: : Her ved Cubaparken ble tre menn i 20-årene angrepet av den bevæpnede ransgjengen like før klokka 01. Foto: SVEIN GUSTAV WILHELMSEN. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer