Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Væpnet gruppe okkuperer nasjonalpark i USA: «Villige til å drepe eller bli drept»

- Gjør dette for folket.

OKKUPANTER: En væpnet gruppe okupanter har tatt kontroll over en føderal bygning i delstaten Oregon i USA. Dette er den samme familien som tidligere har vært involvert i konflikter med myndighetene. Foto: Privat
OKKUPANTER: En væpnet gruppe okupanter har tatt kontroll over en føderal bygning i delstaten Oregon i USA. Dette er den samme familien som tidligere har vært involvert i konflikter med myndighetene. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gruppe bevæpnede militante har okkupert en føderal bygning sørøst i delstaten Oregon i USA.

Bygningen ligger i nasjonalparken Malheur, og skal nå være okkupert av nærmere 300 personer fra det nærliggende området.

Ammon Bundy fungerer som talsperson for gruppa, og har gjort det klinkende klart overfor myndighetene at gruppa ikke akter å gi seg.

- Vi har planer om å bli værende her i flere år, så absolutt. Dette er ikke en impulsiv avgjørelse, sier han til avisa The Oregonian, og legger til at aktivistene er villige til «å drepe eller bli drept».

- For folket Bakgrunnen for konflikten er behandlingen av brødrene Dwight og Steve Hammond. De to er lokale gårdseiere som har vært i en lenger disputt med myndighetene over rettighetene til et større beiteområde.

Brødrene er ifølge avisa dømt for brannstiftelse, men påstår hardnakket at de har rett til å svi av områdene for å forhindre vekst av uønsket vegetasjon og for å forebygge ukontrollerte skogbranner.

Dommen blir av de selverklærte «patriotene» omtalt som tyranni, og ifølge NBC skal brødrene i utgangspunktet melde seg for fengsling mandag.

- Vi gjør dette for folket. Vi gjør dette for at innbyggerne kan få landet sitt tilbake. Vi ber alle om å komme og stå sammen med oss. Dere må ta med våpnene deres og komme til Malheur, sier en av aktivistene i en video som er lagt ut på Facebook.

Så langt har ikke myndighetene kommet med en offisiell uttalelse, men både både politiet og FBI er involvert.

Skilpadder og kyr Dette er heller ikke første gangen Bundy-familien har vært involvert i en konflikt med myndighetene. I april 2014 var det faren i familien, Cliven Bundy, som var i begivenhetenes sentrum.

I 1993 startet konflikten, da amerikanske myndigheter, nærmere bestemt Bureau of Land Management (BLM), etaten som forvalter de føderale eiendommen i USA, ville fjerne Bundys kyr.

Årsaken var vernet av en sjelden skilpaddeart som holder til utenfor byen Mesquite i delstaten Nevada.

Bråk Det var altså de føderale myndighetene som da avgjorde at kyrne til Bundy ikke kunne beite i området. Dessuten ville han ikke betale beiteavgift til staten. Han har ikke betalt denne avgiften, som på daværende tidspunkt var 1,35 dollar per ku, siden 1993. Rancheieren anså ikke eiendommen som føderal, og dessuten så han ikke myndighetenes handlinger som legitime.

400 av Bundys 900 kyr ble så fraktet til BLMs egen innhegning. Da ble det bråk.

Flere hundre mennesker, mange bevæpnet, samlet seg så rundt eiendommen til Bundy. Sammen organiserte de en protest mot det de mente var maktmisbruk fra myndighetene.

Saken ble såpass anspent at myndighetene faktisk så seg nødt til å gi Bundy alle kuene tilbake, som følge av de massive spenningene og uroen demonstrasjonene mot myndighetene førte med seg, skrev CBS.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media